Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čechů bez práce je 224 tisíc, volných míst 316 tisíc. Nezaměstnanost klesla na 3 procenta

Autor: ČTK, AKu - 
8. října 2018
11:01

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na tři procenta, oznámil v pondělí Úřad práce ČR. Bez práce bylo 224.331 lidí, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 316.000. Analytici podobný vývoj očekávali. Loni v září byla míra nezaměstnanosti 3,8 procenta.

 „V uplynulém měsíci došlo k dalšímu oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona,“ uvedl úřad práce.

Zájem ze strany firem je podle generální ředitelky úřadu Kateřiny Sadílkové především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích. „V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout, nebo stagnovat,“ dodala.

Nejnižší, 1,9 procenta, je míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji, v Jihočeském a Plzeňském kraji pak činí dvě procenta a v Praze 2,1 procenta. Naopak nejvyšší, 4,6 procenta, je v Moravskoslezském kraji, v Ústeckém kraji dosáhla 4,5 procenta. Vyšší počet lidí bez práce než volných pracovních míst je v krajích Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském.

V některých městech nezaměstananost prakticky vymizela

Mezi okresy je na tom nejlépe Rychnov nad Kněžnou s nezaměstnaností 1,1 procenta. V Jindřichově Hradci a v Praze-východ je to 1,3 procenta a na Prachaticku 1,4 procenta. Na opačném konci tabulky je okres Karviná s mírou nezaměstnanosti sedm procent. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 27 regionů.

V září evidoval ÚP 316.132 volných pracovních míst, což je o 2908 více než v srpnu a o 110.051 více než před rokem. Nejvíce volných pracovních míst nabízejí zaměstnavatelé v Praze, a to 61.690. Nejméně je to v Karlovarském kraji, zhruba 8500. Na jedno volné pracovní místo připadá stejně jako v srpnu v průměru 0,7 uchazeče. Z toho nejvíce na Karvinsku (šest) a Ústecku (3,9).

Obecně měli podle ÚP zaměstnavatelé v září největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem, páječe, nebo kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

Během září se na ÚP ČR nově přihlásilo 43.624 lidí, z evidence naopak odešlo 49.792 uchazečů o zaměstnání. „Jako každý rok v září i letos dorazila do evidence ÚP ČR hlavní vlna nezaměstnaných absolventů. Vývoj na trhu práce ale výrazně neovlivnila,“ uvedl úřad. V evidenci byli v září nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

„Už není kam klesat,“ varují ekonomové

Zářijová data podle analytiků potvrzují, že nezaměstnanost je na tak nízkých úrovních, že již má velmi omezený prostor pro další pokles. Firmy tak budou nuceny rozšiřovat kapacity zejména investicemi do výroby, protože nedostatek pracovníků je již brzdou ekonomického růstu. Nicméně v následujících měsících je kvůli sezonním pracím ještě prostor pro mírný pokles počtu nezaměstnaných, uvedli ekonomové.

„Firmy dlouhodobě narážejí na nedostatek zaměstnanců a příliv absolventů na tom změnil jen málo. Nezaměstnanost je už tak nízko, že ji mnoho prostoru na další pokles nezbývá. Firmy tak musí své kapacity rozšiřovat zejména investicemi do výroby," uvedl ekonom Komerční banky Jakub Matějů.

Video  Expert: Nastal ideální čas ohlédnout se po lépe placené práci  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

I podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je prostor pro další pokles nezaměstnanosti již jen velmi omezený. „Ve světle zpomalení tempa růstu české ekonomiky se v poslední době častěji hovoří o tom, že se poptávka po nových zaměstnancích začíná ze strany zaměstnavatelů pozvolna snižovat," uvedl. Dodal, že například ochota malých podniků nabírat nové pracovníky je výrazně nižší. „Vysvětlení je nasnadě. Na malé podniky rychleji dopadá silný růst mezd v domácí ekonomice, který se promítá i do poklesu jejich ziskovosti, a tím pádem i do jejich nižší poptávky po nových zaměstnancích,“ dodal.

Míra nezaměstnanosti se i podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské pohybuje při dně a sama o sobě se stává brzdou růstu české ekonomiky.

Situace na pracovním trhu tak podle analytika ČSOB Petra Dufka zůstává i nadále napjatá. Volných pracovních míst je totiž soustavně více než lidí, kteří práci hledají. "Firmy, které hledají zaměstnance, je už zřejmě na úřadech práce nenajdou. Nezaměstnanost v dalších dvou měsících sice mírně poklesne, avšak napětí na trhu práce nikoliv,“ uvedl.

Sezonní faktory podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška patrně stlačí podíl nezaměstnaných v říjnu a listopadu o desetinu procentního bodů, čímž dojde k zopakování historicky nejnižší červnové hodnoty. „Dalšímu poklesu ale budou bránit přirozené limity. V prosinci pak dojde vlivem sezonních faktorů ke zvýšení nezaměstnanosti na 3,2 až 3,3 procenta, takže letošní rok zcela jistě skončí historicky nejnižší nezaměstnaností,“ uvedl.

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR (v pct.):

září 2018 srpen 2018
Praha 2,1

2,2

Středočeský kraj 2,6

2,7

Jihočeský kraj 2,0

2,0

Plzeňský kraj 2,0

2,1

Karlovarský kraj 2,7

2,8

Ústecký kraj 4,5

4,7

Liberecký kraj 3,1

3,1

Královéhradecký kraj 2,2

2,2

Pardubický kraj 1,9

2,0

Vysočina 2,8

2,8

Jihomoravský kraj 3,7

3,8

Olomoucký kraj 3,1

3,2

Zlínský kraj 2,5

2,6

Moravskoslezský kraj 4,6

4,7

ČR 3,0

3,1

Zdroj: Úřad práce ČR

tomestve ( 8. října 2018 12:31 )

Pokud jsou volná místa,neměli by být nezaměstnaní.Já jsem měnila 3x práci - vždy ze zdravotních důvodů(1992-1996) a vždy jsem ji našla.ÚP mně nikdy nepomohl práci najít.Brala jsem z inzerátů a doslechu co bylo, a pak hledala dál.Znám "uchazeče o práci",kteří ještě neví,co práce obnáší a už křičí,že za ty peníze by nevstávali.Bodejť,když jim stát cpe dávky za flákání a nezájem.

Zobrazit celou diskusi