Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Propadáky voleb: Debakl Paroubka a Ratha, končí Klasnová, Hamáček nepomohl. A Kalousek?

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    8. 10. 2018
    05:02

    Volby mají své vítěze, ale také poražené. Volební propadáky přitom zažily i známé tváře. Ať už matadoři české politiky, nebo herci a další umělci. Asi největší „odpis“ těchto známých byl v případě senátních voleb v nabitém obvodu Praha 12, kde neúspěšnému prezidentskému kandidátovi Pavlu Fischerovi uteklo vítězství už v prvním kole zhruba o dva procentní body.

  • 1.Praha 12: Neúspěšní bývalí ministři i rudá Marta

    Na senátora v Praze 12 kandidovalo celkem osm uchazečů. Do druhého kola tu postoupil z prvního místa Pavel Fischer, který toužil být také českým prezidentem. Nezávislý kandidát získal 20 342 hlasů. Do druhého kola spolu s ním postoupila kandidátka Pirátů a Les Eva Tylová s 6 828 hlasy.

    Sen o vstupu do vysoké politiky se tak rozplynul například bývalému sociálně demokratickému ministrovi zdravotnictví Ivanu Davidovi. V těchto volbách už ale kandidoval za SPD Tomia Okamury. Neuspěl ani „náhradník“ Andreje Babiše na ministerstvu financí Ivan Pilný z hnutí ANO. Do vládního křesla nastoupil poté, co tehdejší premiér Bohuslav Sobotka nechal současného předsedu vlády z kabinetu loni v létě vyhodit.

    Tisíc hlasů pro svou kandidaturu poctivě posbíral také ústavní právník Aleš Gerloch. Ve volbách pak nezávislý kandidát oslovil ale jen 3832 voličů, což bylo k postupu hodně málo.

    V minulosti zpochybňovala, že přiznání Milady Horákové ve vykonstruovaném procesu bylo vynucené. O sovětské okupaci z roku 1968 řekla, že byla internacionální pomocí. Poté, co neuspěla v loňských sněmovních volbách, pokoušela se komunistická kandidátka Marta Semelová uspět ve volbách do Senátu. V Praze 12 ale oslovila jen 1685 lidí.

    Vůbec nejhůř ale dopadl v tomto obvodu šéf školských odborů František Dobšík. I v jeho neúspěchu se odrazil celkově špatný výsledek ČSSD, za kterou kandidoval. Na školská a sociální témata nalákal jen 933 voličů a zůstal v této skupině na posledním osmém místě.

    Volební účast v Praze 12 dosáhla v senátních volbách 48,67 %.

    Ivan Pilný, Ivan David i Marta Semelová. Bývalý politici, kteří neuspěli v senátních volbách v Praze 12. Ivan Pilný, Ivan David i Marta Semelová. Bývalý politici, kteří neuspěli v senátních volbách v Praze 12. | Blesk Zprávy

  • 2.Praha 4: Poražená vědkyně

    Ve volebním obvodu 20, tedy v Praze 4, se před volbami předpovídal především souboj dvou rozhádaných bývalých akademiků. Někdejšího předsedy Akademie věd a neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše a jeho někdejší podřízené Evy Sykové. Právě Sykovou nechal Drahoš z Akademie kvůli podezření na machinace s penězi při vědecké léčbě pacientů vyhodit.

    Při pohledu na výsledky hlasování se skutečně v tomto obvodu odehrál souboj především mezi oběma vědci, ale i tentokrát Drahoš Sykovou už „skalpoval“. A současná senátorka tak bude muset na Malé Straně po šesti letech balit. Jako jeden ze dvou kandidátů totiž Drahoš vyhrál už v prvním kole, když získal 20 595 hlasů, což bylo 52,65 procent.

    Syková, která mandát obhajovala, oslovila něco málo přes pět tisíc voličů, což znamenalo 13,06 % hlasů. Zatímco až dosud byla v Senátu za ČSSD, tentokrát kandidovala jako nezávislá za hnutí ANO.

    Volební účast byla v tomto obvodu 45,06 %.

    Jiří Drahoš vyhrál senátní volby hned v prvním kole. Opět tak „skalpoval“ Evu Sykovou, která mandát obhajovala Jiří Drahoš vyhrál senátní volby hned v prvním kole. Opět tak „skalpoval“ Evu Sykovou, která mandát obhajovala | ČTK, Blesk Zprávy

  • 3.Praha 8: Neposlušné tenistky Lucie Bílé opět nezabraly

    Pokud by se udílela cena za kandidaturu na cokoliv, byl by horkým adeptem na vítěze nejspíš hudebník a objevitel Lucie Bílé Petr Hannig. Ještě se ani letos v lednu neoklepal z porážky v prezidentské volbě a už ohlásil kandidaturu na senátora. Své štěstí získat tuto funkci pokouší nepřetržitě už od roku 2002. S ostatními pokusy dostat se na další politické funkce už je toto jeho desátá kandidatura v řadě. A opět neúspěšná. V letošních volbách na Praze 8 získal stejné procento hlasů jako při své první senátní kandidatuře, kdy zkoušel štěstí v Děčíně – tedy 2,19%. Což při letošních volbách znamenalo 997 hlasů.

    Známé jméno a zcela opačné názory, než má jeho bratr Tomio, nestačilo k získání naděje na vítězství ani Hayatu Okamurovi. Poté, co neuspěl v loňských sněmovních volbách, pokoušel štěstí tentokrát proniknout do Senátu. Tlumočník a průvodce a také starší bratr šéfa SPD Tomia Okamury získal jako lidovecký kandidát sice 5326 hlasů, na postup do druhého kola to nestačilo.

    A nezabodoval ani bývalý šéf vězeňské služby Luděk Kula, který kandidoval za SPD, nebo starosta Březiněvsi za hnutí ANO Jiří Haramul.

    Pomyslný titul za největší propadák letošních voleb by si mohl převzít Jiří Doubek (71) kandidující za stranu Národ Sobě. Ve volbách získal celých 41 hlasů, což znamená výsledek 0,09%.

    V Praze 8 vybírali lidé z rekordních 16 kandidátů. Do druhého kola volby postoupili z prvního místa ekonom Lukáš Wagenknecht za Piráty, který se utká s lékařem Pavel Dunglem za TOP 09 a STAN. Volební účast byla v prvním kole ve volebním obvodu 44,58 %.

    Hayato Okamura a Petr Hannig neuspěli v senátních volbách v Praze 8. Hannig už prohrál své desáté volby Hayato Okamura a Petr Hannig neuspěli v senátních volbách v Praze 8. Hannig už prohrál své desáté volby | Blesk Zprávy/ČTK

  • 4.Praha 2: Ani známost s Klausem nebo z televize úspěch nepřinesly

    I Praha 2 byla plná kandidátů, kteří nebyli voličům úplně neznámí. Své šance na zvolení jim měly zajistit známé tváře. Ale jak se ukázalo – i to bylo trochu málo.

    Ve volbách tak neuspěl sociolog a bývalý poslanec Ivan Gabal kandidující za Zelené. A málo byl i „ohon“ a napojení na Václava Klause v případě Ladislava Jakla. Na kandidátce měl sice napsáno publicista, ale lidé ho znají spíše jako Klausova ředitele politického odboru z doby, kdy byl někdejší šéf ODS ještě prezidentem.

    Jakl kandidoval za SPD a ve volbách ho podpořil i Václav Klaus mladší, který šel i proti své straně, která nasadila další neúspěšnou tvář tohoto klání. Za občanské demokraty totiž kandidoval herec Vladimír Kratina. Ač neměl doposud s politikou nic společného, z této trojce dopal nejlépe. Zatímco Gabal oslovil 1818 voličů, Jakl dostal 2159 hlasů a Kratina dostal 3964 hlasů, tedy 11,71%.

    Do druhého kola postoupili v tomto obvodu nakonec Libor Michálek na kandidátce Pirátů a Vize a také Marek Hilšer z prvního místa. Rozdíl v hlasech je mezi nimi téměř 10 tisíc ve prospěch dalšího z neúspěšných prezidentských kandidátů.

    Senátory za Prahu dvě nebudou ani Ladislav Jakl nebo herec Vladimír Kratina. Jejich výsledky v prvním kole nestačily na postup. Senátory za Prahu dvě nebudou ani Ladislav Jakl nebo herec Vladimír Kratina. Jejich výsledky v prvním kole nestačily na postup. | Blesk Zprávy/ČTK

  • 5.Litoměřice: Rath imunitu mít nebude

    V Litoměřicích seděl bývalý středočeský hejtman a také někdejší poslanec a ministra zdravotnictví David Rath ve vazbě. O uplynulém víkendu tu zkoušel získat křeslo senátora. Jeho tažení za imunitou mu ale nevyšlo. I když úplný propadák to nebyl – získal 2323 hlasů. Jen zhruba o 1400 méně než bývalý ministr školství za Věci veřejné Josef Dobeš.

    Ve druhém kole to bude na Litoměřicku souboj mezi politickými rivaly – tedy ODS a ANO. S pětiprocentním náskokem postoupil z prvního místa občanský demokrat Ladislav Chlupáč, za hnutí Andreje Babiše pak lékař Ondřej Štěrba.

    David Rath mít imunitu nebude. Do senátu se stejně jako bývalý ministr školství Josef Dobeš na Litoměřicku nedostane David Rath mít imunitu nebude. Do senátu se stejně jako bývalý ministr školství Josef Dobeš na Litoměřicku nedostane | Blesk Zprávy

  • 6.Chrudim: Nepomohly zbraně ani hokejoví fandové

    Politiku se naučila od své maminky, dlouholeté poslankyně ČSSD Hany Orgoníkové. Sama ji okusila nejprve jako mluvčí Jiřího Paroubka, aby do ní aktivně později naskočila taky. Teď Lucie Orgoníková kandidovala na Chrudimsku za sociální demokraty do Senátu. Ani její letitá zkušenost jí ale nepomohla. I když utržila výsledek, se kterým jiní v jiných regionech postoupili do dalšího kola, 4985 hlasů pro Orgoníkovou bylo málo.

    Slavná hokejová léta ale nepomohla ani někdejšímu slavnému trenérovi a reprezentantovi Vladimíru Martincovi. V dresu SNK ED uhrál jen 2306 hlasů, a tak ani on senátorem nebude. Jeho špatný výsledek ale není nic oproti 907 hlasům pro neúspěšného kandidáta na prezidenta, předsedu Realistů  a výkonného ředitele Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiřího Hynka.

    Druhé kolo bude na Chrudimsku asi ale hodně napínavé. Postoupil do něj kandidát ODS+STAN a STO Jan Tecl, který získal v prvním kole 15,44% hlasů. V těsném závěsu za ním skončil kandidát KDU- ČSL a bývalý ministr kultury Daniel Herman, který oslovil 15,13% voličů.

    Volební účast tu byla o uplynulém víkendu 46,93 %.

    Jiří Hynek, Vladimír Martinec a Lucie Orgoníková. Všichni chtěli do Senátu na Chrudimsku. Hlasy voličů ale na to nestačily Jiří Hynek, Vladimír Martinec a Lucie Orgoníková. Všichni chtěli do Senátu na Chrudimsku. Hlasy voličů ale na to nestačily | Blesk Zprávy

  • 7.Ostrava: Paroubkovi návrat nevyšel, k učení se vrátí i Konvička

    Celý národ ví o jeho rozvodu s manželkou Petrou i to, že Jiřímu Paroubkovi údajně zmizely miliony z bankovního sejfu. Bývalý premiér a předseda ČSSD se pokoušel opět vrátit do politiky. Tentokrát na Ostravsku. Jako jedno z hlavních témat si vzal boj s finančníkem Zdeňkem Bakalou kvůli prodeji bytů OKD. I když mu místní buňka sociálních demokratů sehnala ke kandidatuře potřebných 1000 podpisů, ve volbách Paroubek získal navíc ještě 719 hlasů. Se ziskem 1719 hlasů to tedy stačilo jen na 6,90 %.

    Martin Konvička dal o sobě vědět v uplynulých letech hned několikrát. To když bojoval proti islámu anebo na pražském Staroměstském náměstí zinscenoval teroristický útok. Ani jeho 1061 hlasů nestačilo zdaleka na postup.

    Stejně zůstane i mimo politiku lékařka, která zachránila život popálené Natálce, která měla popálené tělo od plamenů ze zápalné láhve, kterou jí hodili útočníci před lety do pokojíčku. Přednostce popáleninové kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě Zdeně Crkvenjaš Němečkové chybělo k postupu do druhého kola ale jen necelých 1000 hlasů.

    O křeslo senátora tak budou bojovat Ivo Gondek z hnutí ANO a Leopold Sulovský za hnutí Ostravak. Na Ostravsku měli z celé republiky nejnižší účast. Do Senátu tu volilo jen 29,76% oprávněných voličů.

    V Senátu neusedne ani bývalý premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek ani vysokoškolský učitel a odpůrce islámu Martin Konvička. Na Ostravsku skončili ve volbách hned v prvním kole V Senátu neusedne ani bývalý premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek ani vysokoškolský učitel a odpůrce islámu Martin Konvička. Na Ostravsku skončili ve volbách hned v prvním kole | Blesk Zprávy

  • 8.Kalousek a Hamáček jen do počtu

    Ve svých domovinách kandidovali také někteří předsedové parlamentních stran či poslaneckých klubů. Nejčastěji se nechali ale napsat na zadní příčky kandidátek a čekali, zda alespoň jejich jméno přispěje k lepšímu výsledku. V Mladé Boleslavi byl například na posledním 33. místě předseda ČSSD Jana Hamáček. 995 preferenčních hlasů ho poslalo o tři příčky výš. I přes neúspěch mají sociální demokraté ve městě českých aut v zastupitelstvu tři mandáty.

    O fous naopak uniklo křeslo zastupitele předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. I když nedávno prodělal těžkou operaci tenkého střeva a ve Sněmovně si nejde mnohdy pro silná slova daleko, v „domácí“ Bechyni vlastně docela zabodoval. I když kandidoval z poslední – 15. příčky – 308 hlasů mu stačilo na to, aby se vyšplhal na místo 3. náhradníka. Kandidátka Nezávislí s podporou TOP 09 získala v komunálních volbách jen dva mandáty.

    Miroslav Kalousek a Jan Hamáček pomáhali svým stranám zvýšit volební výsledek ze spodních míst kandidátky. Příliš hlasů ČSSD a TOP 09 ale nepřinesli, v zastupitelstvu z nich nebude ani jeden Miroslav Kalousek a Jan Hamáček pomáhali svým stranám zvýšit volební výsledek ze spodních míst kandidátky. Příliš hlasů ČSSD a TOP 09 ale nepřinesli, v zastupitelstvu z nich nebude ani jeden | Blesk Zprávy

  • 9.Bývalé poslankyně na jedničce netáhly

    Manželka někdejšího šéfa Věcí Veřejných Víta Bárty si s politikou nedá pokoj ani poté, co odešla ze Sněmovny. I tentokrát zkoušela kandidovat do zastupitelstva Prahy 1, kde původně sbírala zkušenosti na vstup do vysoké politiky. Jako dvojka kandidovala za uskupení Zelená pro jedničku. Mandát jí utekl ale jen o necelých 20 hlasů. Sdružení bralo ve volbách jen jedno křesloKlasnová se tak může dál věnovat dvouleté dcerce Amálce.

    Rozhodování o věcech veřejných nenechá spát ani někdejší výraznou poslankyni strany Zelených Kateřinu Jacques Bursíkovou. Poté, co prosadila ve Sněmovně například to, aby ženy političky měly na služebních průkazech napsáno místo poslanec parlamentu ČR poslankyně, nebo prosadila na pražském Malostranském náměstí zákaz parkování aut, kandidovala v Praze 1 také do zastupitelstva. Na společné kandidátce hnutí STAN, KDU-ČSL a Iniciativa občanů figurovala na 24. místě. 1000 hlasů ji posunulo o čtyři místa výš, ale uskupení má nakonec jen čtyři mandáty.

    O Praze 1 chtěly rozhodovat také bývalé poslankyně Kateřina Jacques Bursíková a Kateřina Klasnová. Ani jim ale kandidatura nevyšla O Praze 1 chtěly rozhodovat také bývalé poslankyně Kateřina Jacques Bursíková a Kateřina Klasnová. Ani jim ale kandidatura nevyšla | Blesk Zprávy

Doporučujeme
dragomira ( 10. října 2018 12:30 )

To co provádí za politiku ODS atd od roku 89 je na urovni komunistu v 50letech křivárny,podrazy,špína,intriky,zrady.Jak jim někdo muže věřit politika ODS atd je třicet let založená na tunelování,zlodějinách,korupci a ojebavání národa.Zapomínáte co prováděli s národem rozkradli stovky miliard,platy hruzy,obrovská nezaměstnanost,ožebračování rodin,duchodcu,sebevraždy ekonomika na urovni rozvojoveho státu a gauneři ODS TOP KDU CSSD jsou dneska mnohonásobný milionáři i miliardáři,to oni založili politickou mafii,organizovaný zločin, Mrázku,Kožených,Pitru,Krejčí,Bakalu,Topolánku,Klaus,Langer,Bem,Novák,Němcová,Fiala,Rath,Par oubek,Gros,Kalousek Bělokřivák,Juračka,Herman, Schwarzenberk,Drahoš a stovky dalších! HERGOT lidé proberte se copak zapomínáte!??! Pokud pustíte plíživou mafi jmenovaných zpět do politiky ke korytum, budete litovat chrante své rodiny před nenažranými vlky kteří cíti kořist a koryta a na lid kašlou.Až odejde Babiš, poznáte jak se prasata rvou o moc a koryta a příjde zpět ekonomika hruzy zla!Pražská kavárna pár zločinců diktuje celému Česku! Co jsme, ovce?Za názor a pravdu posílají před soud a do kriminálu??!!!!Svoboda slova??? A KDE JE????Kde je právo svobodně šířit svuj beztrestně nazor??????????Muj soused dostal 6 měsicu!!!!Jen za to že sem napsal svuj nazor!!!!! A ted do mě kavarníci,pravda se čte těžko co???Anebo argumentuje lží..

panhujer ( 8. října 2018 19:28 )

To sis teda pěkně naběhla,dnes se většina zemědělských komodit dováží ze zahraničí, my vám posíláme dotace, abys sis tam mohla pěstovat okurky a neumřela hlady Tak se dál hrabejte v zemi a politiku nechte na nás zodpovědných.Děkuji

panhujer ( 8. října 2018 16:27 )

Prosim vas nechovejte se jako divoká zvěř a už vůbec se neplette do politiky a mezi měštáky, starejte se o pole a dobytek, tak jak to má byt, primitivní hulváte.

knihomol ( 8. října 2018 16:13 )

pahujer! ty obecný blbe ty jsi se musel vyučit pitomcem,ty musíš mít otce primitivního venkovana že stvořil takové hovado! nedělal tě u žlabu.Na venkově žijí chtří,upřimní,pracovití,lidé ty vypatlanče!

panhujer ( 8. října 2018 15:51 )

Na venkově žiji primitivní vesničané a čouhá jim z bot sláma neměli by se plést do politiky,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa