Ještě ani nebylo jasné, kdo má kolik křesel, a v Holešovicích už se diskutovalo o budoucnosti. Jako první se totiž ze soboty na neděli setkali Jiří Pospíšil (TOP09, Společné síly pro Prahu) a Jan Čižinský (Praha sobě). Jako nejpravděpodobnější varianta budoucí koalice se zdá jejich spojení s Piráty.

Zdeněk Hřib v neděli před schůzí s ODS prohlásil, že kdyby došlo ke koalici s Pospíšilem a Čižinským, chtěl by být primátorem: „Pro naše programové priority nám jako nejlogičtější partner momentálně vychází Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. To je preferovaná varianta koalice, se kterou chceme vést vyjednávání. V takové koalici by Piráti měli největší volební výsledek, takže logicky budou usilovat v této sestavě o post primátora,“ promluvil o svých ambicích Zdeněk Hřib.

Tři adepti

Odpoledne v 16 hodin se pak sešel s Bohuslavem Svobodou a jeho týmem: „Převážně jsme mluvili o tom, co Praha potřebuje, o tom, jaká je časová osa pro napravení chyb, které tady byly. Dohodli jsme se na tom, že se za týden sejdeme k dalšímu jednání,“ okomentoval setkání Bohuslav Svoboda (ODS). Ten se zatím nechce vzdát práva vítěze na primátorské místo, je však otevřený dalším diskuzím.

Jednání o Praze začíná. Ve hře je pět stran.
Autor: ČTK

Ani jeden ze zástupců stran Pirátů a ODS neoznačil povolební jednání jako koaliční. Rozhovory mají zatím jiný účel: „Nechceme, aby to fungovalo jako dosud, kdy vládnoucí koalice válcovala opozici," vysvětlil Zdeněk Hřib (Piráti). Ti pak pokračovali za zástupci strany Praha sobě. 

Vážená primátorko, nerozhodujte

V dokumentu, který získal Blesk.cz vyzývá Jiří Pospíšil současnou koalici, aby pokračovala ve standartním řízení Prahy: „Veškeré zásadní kroky, zejména pak s významným dopadem na městský rozpočet, by měla paní primátorka konzultovat s představiteli všech stran, které budou tvořit nové zastupitelstvo,“ píše Jiří Pospíšil (TOP09 a Starostové v Praze).

Komunální volby v Praze vyhrála ODS, která získala v pětašedesátičlenném zastupitelstvu hlavního města 14 mandátů. Druzí Piráti mají 13 mandátů stejně jako třetí Praha sobě a čtvrtá koalice TOP 09 a STAN. Zbývajících 12 křesel obsadí politici zvolení na kandidátce hnutí ANO.

Rozumíme si

Jednání ODS s koalicí TOP 09 a STAN bylo pouze o programu, jako jednání mezi ODS a Piráty. Podle aktérů nepadl žádný návrh na podobu vládní koalice pro hlavní město. „S touto koalicí máme ty nejbližší průnikové vztahy bezesporu, to je jednoznačně pravda, což do určité míry ovlivňuje to povolební jednání. (...) Co se z toho vyvine dál, to je otázka,“ řekl Svoboda. Podobně to hodnotí i Pospíšil, který však upozorňuje, že dosud nejednali například s Piráty. „Třeba zjistíme, že s Piráty máme obdobný průnik, co se týče programu,“ řekl. Jednání s Piráty označil Pospíšil za klíčové.

Možná se dohodneme

Večer promluvili o svém setkání také Piráti a Praha sobě: „V podstatě jsme se dohodli na tom, že se chceme dohodnout,“ řekl Hřib (Piráti) a dodal, že navazujících jednání o koalici by se podle něj měli účastnit i zástupci koalice TOP 09 a STAN. V následujících dnech by se měly sejít expertní týmy stran nad společným programem. „Veškeré personální záležitosti se budou řešit až potom,“ dodal.

Lídři pražských politických stran jednají o složení magistrátu.
Autor: ČTK

Problém by mohl nastat v otázce primátora. Jan Čižinský (Praha sobě) totiž prozradil, že má ambice aspirovat na primátora: „Z výsledku voleb je známá nějaká vůle voličů. I to je nutné brát v potaz, protože pokud voliči jednu osobu vykřížkují, že ji chtějí za primátora, a současně dostane nadpoloviční většinu na starostu, tak prostě to nějaký signál je," uvedl.

Pražský okruh a byty

Poslední nedělní setkání proběhlo mezi pražskou ANO a ODS ve večerních hodinách a bylo to poprvé, co se vyjednávací týmy  sešly na společném jednání. Zatím bylo pouze koordinační a informativní. ODS a ANO se shodly na některých programových bodech jako je například dostavba silničního okruhu Prahy.

Byla to schůzka, kde jsme si vyjasňovali názory na některé zásadní problémy, protože pro nás je rozhodující to, aby se ty základní a velké věci udělaly. Pro nás je důležité vědět, jestli věci, o kterých hovoříme, jsou i pro ně akceptovatelné,“ komentoval svou poslední nedělní schůzku bývalý primátor a lídr ODS Bohuslav Svoboda.

Lídři pražských politických stran jednají o složení magistrátu.
Autor: ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes prohlásil, že by si pražské ANO zasloužilo, aby bylo v opozici. Lídr pražského uskupení je však otevřený jednání: „ODS nás k této oficiální schůzce vyzvala. My jsme nabídku přijali. Samozřejmě vnímáme, že jsou tady strany, které se snaží co nejrychleji dohodnout. Byla to koordinační schůzka, nic víc, nic míň," řekl Stuchlík.

 

Fotogalerie
10 fotografií