„Výsledek mě samozřejmě mrzí. Je důsledkem roztříštěnosti, proti sobě kandidovalo několik stran s téměř totožným programem. Nicméně závažné problémy, kterým jsme se jako jediní věnovali, naším odchodem z celobrněnské politiky nezmizí,“ reagovala předsedkyně hnutí Barbora Antonová.

Na radnici Brno-střed, která byla v uplynulých čtyřech letech jeho baštou, získalo hnutí 9,16%, je však až na pátém místě za lidovci, piráty, ODS a ANO.  „Jednání teprve začínají,“ řekla Antonová.

Nesourodost, těžká sociální témata

Propad z někdejších 12 procent v roce 2014 na aktuální 4 zavinila podle Antonové kombinace více věcí „ Nesourodost podobně zaměřených stran, těžká sociální témata, kterým se všechny strany dosud vyhýbaly, a obecné trendy ve společnosti.“

Budou padat hlavy? „Zatím jsme vnitrostranické záležitosti neřešili. Z hnutí zatím nikdo neodchází, naopak se během včerejška přihlásilo několik zájemců o členství,“ reagovala několik hodin po definitivním sečtení hlasů předsedkyně hnutí.

Hollan: Malé strany se vyautují

Matěj Hollan, končící náměstek primátora pro kulturu a sociální záležitosti, litoval toho, že jeho hnutí nenašlo společnou řeč se Zelenými. „Výsledek je takový, že voliči ty hlasy rozdělili mezi nás a Zelené a nedostal se nikdo. Je to znamení toho, že když podobné malé strany kandidují proti sobě, tak se vzájemně vyautují,“ podtrhl Hollan.

Jeho kolega Martin Freund na facebooku uvedl, že člověk musí umět prohrávat. „Člověk také musí umět odcházet z politiky, neházet to na jiné, nebýt ukřivděný a ublížený. V kampani jsme udělali, co jsme mohli, ale nepodařilo se to. Nemůže za to nikdo jiný než my,“ uvedl Freund.

Kromě hnutí Žít Brno nepřekročili pětiprocentní hranici nutnou pro získání mandátů také Zelení a Top 09, kteří byli součástí magistrátní koalice. Z brněnského zastupitelstva tudíž také vypadnou.

 Video: Oslavy ve volebním štábu ODS

 

Fotogalerie
6 fotografií