Na oficiálním instagramovém profilu Banksyho se video objevilo téměř 24 hodin po dražbě v renomované londýnské aukční galerii Sotheby’s. Banksy v časoměrném klipu ukazuje, jak připravil mechanismus, který se v pátek v okamžik vydražení jeho obrazu spustil a ikonický obraz holčičky s balónkem ve tvaru srdce skartoval.

„Před lety jsem do rámu nainstaloval skartovačku. Pro případ, že by se dílo dostalo někdy do aukce,“ doprovázejí titulky záběry instalace dlouhé řady „žraločích zubů“ do dřevěného rámu. Pak Banksymu nezbylo, než čekat. Vyplatilo se. Ten pravý čas nadešel v pátek večer…

„Touha ničit je také uměleckou touhou,“ doplnil citátem Picassa video, které okamžitě začalo sbírat statisíce lajků, Banksy.  Zatímco umělec se baví, aukční síň má vrásky na čele. „Teď zjišťujeme, co tohle přesně znamená v kontextu aukce,“ řekl ředitel sekce současného evropského umění aukční síně Alex Branczik listu Financial Times. Není totiž zcela jasné, zda dílo bylo již po přiklepnutí majetkem kupce, nebo dosud patřilo dražitelům.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

Příspěvek sdílený Banksy (@banksy),Říj 6, 2018 v 10:09 PDT

Jen co se svět probral z úžasu, rozjela se velká pátrací akce. Kdo destrukci díla spustil? Byl Banksy přímo v aukční síni? Nebo za sebe poslal svého člověka? Možností je spousta, Banksyho lidí tam mohlo být více. Jeden, co video spustil, jeden, co točil reakce lidí. Většina jich v šoku nevěřícně zírala, někteří propukli v jásot oslavující Banksyho geniální kousek.

Britský Daily Mail upozornil na kudrnatého muže s brýlemi. „Je tohle Banksy?“ ptá se web a srovnává muže s fotografií kudrnatého muže v pracovním overalu v pokleku u dodávky, která byla pořízena před několika lety a Banksyho údajně zachycuje.

Loni byl coby Banksy odhalen Robert Del Naja z kapely Massive Attack. Svého kolegu omylem prozradil jeho spoluhráč. Při následném pátrání se ukázalo, že výskyt nových děl odpovídá koncertním zastávkám kapely při světových turné. Další teorií je, že pod značkou Banksy „pracuje“ hned několik lidí a umělců po celém světě.  Ať je Banksy kdokoli, je to jedním slovem démon. Jeho poslední kousek je už nyní vryt do historie umění.

Fotogalerie
55 fotografií