Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Křetínský tvrdě: Vychováváme generaci politických ignorantů, čtou jen titulky

Autor: ula - 
6. října 2018
10:45

Miliardář Daniel Křetínský ostře zkritizoval Google nebo Facebook. Podle majitele Energetického a průmyslového holdingu stále více lidí čerpá informace právě na sociálních sítích, což má negativní důsledky pro demokratickou společnost. Křetínský se domnívá, že je třeba podporovat tradiční média, která upadají - sám je spolumajitelem Czech News Center, vydavatele deníku Blesk a online deníku Blesk.cz. Zatímco dříve lidem zprostředkovávala informace kvalitní média, dnes „vychováváme generaci naprostých politických ignorantů“, zlobil se.

Křetínský vystoupil na konferenci Globsec Tatra Summit na Štrbském Plese na Slovensku, o které referují Hospodářské noviny. „Nikdy v historii neměla žádná firma ani zdaleka takovou moc, jakou mají tyto společnosti,“ řekl s tím, že to platí hlavně o Googlu. A že je třeba přijmou nová pravidla, která by internetové firmy regulovala.

„Potřebujeme úplně novou regulaci,“ cituje list Křetínského. Ten si zároveň myslí, že Google či Facebook možná budou muset po přijetí nové regulace část svých aktivit prodat. Podle něj má vliv obou firem negativní důsledky pro média, a tím pádem na celou společnost.

Křetínský: Tradiční média potřebují podpořit

„Tyto firmy získávají dominantní podíl z příjmů z reklamy na internetu, i když netvoří žádný vlastní obsah. Tradiční média i kvůli tomu upadají,“ myslí si podnikatel. Shoduje se tak s europoslanci, kteří v září kývli na směrnici, podle které mají Google a Facebook odvádět část svých zisků právě médiím, která tvoří obsah.

Stále více lidí čerpá podle Křetínského informace z internetu, což má podle něj neblahý vliv na celou demokratickou společnost.

„Jsem opravdu velkým zastáncem tradičních médií a tradiční novinařiny. Jsou důležitým pilířem demokracie v Evropě,“ prohlásil Křetínský a pokračoval: „Zatímco dříve lidem zprostředkovávala informace kvalitní média, dnes vychováváme generaci naprostých politických ignorantů.“ Lidé podle něj čtou jen titulky a  zpravodajské weby nečtou. Média jsou podle jeho názoru slabá a musí být podporována.

Array