Mamba zelená způsobila v Praze velké pozdvižení, když poté, co uštkla svoji majitelku v ulici V Bokách v Praze 5, zmizela neznámo kam. Policisté se specialisty po ní usilovně pátrali od úterý. Prohledávali každou štěrbinu i sádrokartonové podhledy bytu, aby jim neuniklo jediné místečko, kde by se mamba milující teplo mohla schovávat.

„Byt je chladný a vlhký, je tam pět deset stupňů. Mamba ale potřebuje 30 stupňů k tomu, aby jí správně fungoval metabolismus. Pokud tam je, je na 90 procent mrtvá,“ uvedl herpetolog Tomáš Bublík ve čtvrtek, kdy přišel do domu zkontrolovat tepelné nástrahy. O den později se ale udělalo tepleji a mamba všechny překvapila - zahrádkářka ji uviděla na stromě asi 200 metrů od místa, kde zmizela. 

Lezla po zemi a pak vlezla sem do té bezinky a tady v podstatě zaparkovala,“ uvedl pro Blesk.cz muž nálezkyně David Řešátko. Odchyt hada trval téměř hodinu. „Hlídali jsme ji z okna a pak jsme čekali na odchyt, nejdřív přišel jeden muž, ten ji shodil, a pak přišel herpetolog a dal ji do krabice,“ popsal dál zásah odborníků.

Smeták a rukavice

Prvním mužem byl specialista na hady z pražské zoo Jan Masopust, který hada nejprve pomocí smetáku sundal ze stromu. „Byl vysoko, jinak jsem se k němu dostat nemohl. Potřeboval jsem ,téčko', abych hada mohl podebrat,“ řekl pro Blesk.cz. Když se had dostal na zem, přitlačil ho smetákem k zemi. S tím se ale mamba nehodlala smířit, vysmekla se a rychle se odplazila o kus dál, kde už na ni „číhal“ herpetolog Tomáš Bublík.

Ten ji bleskovým manévrem rukavicí chytil za hlavu a vložil do připraveného faunaboxu. „Had působí dost podvyživeně, je extrémně vystresovaný, nevypadá dobře, je hodně hubený,“ uvedl Bublík. Osud mamby zelené je tak zatím nejistý - podle Bublíka může rychle uhynout. „Možná je trochu moc vystresovaný tím neodborným pokusem o odchyt, který proběhl předtím, než jsem dorazil na místo,“ dodal na adresu Jana Masopusta. Ten se ale brání: „Je to běžný postup, mambě to rozhodně nijak ublížit nemohlo.“

VIDEO: Podívejte se, jak odchyt hada probíhal:

Video
Video se připravuje ...

Takhle probíhal odchyt jedovaté mamby zelené. Policie České republiky

Žena, kterou jedovatý had uštkl v pondělí večer, zůstává ve vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN), kde dostala antisérum. „Žena je stále v umělém spánku, její stav se nezměnil. Antisérum zřejmě zabralo, pacientka má ale další zdravotní komplikace,“ uvedl mluvčí VFN Filip Brož. Policie ji vzhledem k jejímu stavu zatím nevyslechla, bude ji ale zajímat mimo jiné, jak žena k smrtelně jedovaté mambě přišla. Chov totiž podle Státní veterinární správy nebyl schválený. Objevily se také náznaky, že se snad žena nechala uštknout schválně, aby se připravila o život.

Fotogalerie
19 fotografií