Předsedkyně dozorčí rady společnosti Lucie Svobodová (ČSSD) sdělila, že jednání bylo sjednáno v souladu s jednacím řádem. „Důvodem odvolání pana Neussera bylo především dlouhodobé neřešení výsledků auditu úklidových služeb, kterým byl podle svého vlastního vyjádření z března letošního roku pověřen. Když se dozorčí rada začala zajímat o důvody jeho nečinnosti, toto své vyjádření popřel,“ uvedla. 

Dodala, že dozorčí rada se bude zabývat tím, zda Neusserovou nečinností nevznikla společnosti škoda. Rada také dnes podle Svobodové zadala představenstvu úkol zjištění auditu prověřit a vyvodit z něj závěry. 

Vyřizování účtů?

Město loni transformovalo TSK z příspěvkové organizace na obchodní firmu. Fungování původní příspěvkové organizace prověřovali jak auditoři, tak loni magistrátní kontrolní odbor. Organizace podle zjištění odboru v roce 2016 pochybila při zadávání veřejných zakázek, při nakládání s majetkem, chyby měla v účetnictví a nezveřejňovala smlouvy v registru smluv. Úředníci kontrolovali 55 zakázek a v 50 z nich byl porušen zákon.

Podle člena rady Ondřeje Mirovského (Trojkoalice/Zelení) je možná odvolání neplatné, protože členové nedostali písemnou informaci o svolání dozorčí rady. „Budu ještě věc ladit s právníky,“ uvedl. „Celé to vypadá jako vyřizování účtů, argument byl, že představenstvo nefunguje, tak měli odvolat všechny,“ dodal.

Nevýhodné zakázky

„Některé nevýhodné kontrakty byla snaha převést na akciovou společnost,“ řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Jednou z nich je podle Zelených zakázka na úklid zastávek MHD s firmou Lasesmed, jejímž jednatelem je Zdeněk Zadina, který je podle loňských zjištění Pirátů členem ČSSD v Praze 14. „Je podezření, že k zakázce přišla způsobem, který není v souladu se zákonem, a možná že je celkově předražená,“ uvedla náměstkyně.

Neusser řekl serveru Seznam Zprávy, že na problémy dlouhodobě upozorňoval, informoval o nich dozorčí radu a že jeho odvolání je mstou ze strany primátorky. Podle Krnáčové je to nesmysl. „Nevím, za co bych se měla panu Neusserovi mstít, je to absurdní a směšné, ale jsou volby, tak je potřeba vyrobit kauzu,“ uvedla. Dodala, že naopak představenstvo TSK včetně Neussera tento týden dopisem vyzvala, aby záležitost kolem auditu a údajných pochybení neprodleně řešilo, a audit původně vznikl na její popud.

Neusser je jako nestraník zastupitelem v Praze 3 za Zelené. V minulosti reprezentoval republiku v pozemním hokeji a je členem pléna Českého olympijského výboru.

Loni v TSK, ještě před transformací z příspěvkové na obchodní společnost, zasahovali policisté a odvedli několik lidí včetně tehdejšího šéfa Ladislava Pivce. Případ zatím není uzavřen. TSK mimo jiné opravuje a čistí pražské komunikace a chodníky. Loňský rozpočet firmy činil zhruba 6,2 miliardy korun.