U příležitosti 100. výročí samostatnosti Československa a Polska malovalo přes šedesát autorů komiksy o významných osobnostech z historie.  „Jejich osudy se dají přinejmenším srovnat s osudy lidí, o kterých se točí filmy v Hollywoodu,“  myslí si mluvčí festivalu Tomáš Řepa.

Silné lidské příběhy vyprávěné komiksem

V rámci projektu „Spolu v bublinách“ Poláci malovali české hrdiny a Češi zase ty polské. „Jedná se o silné lidské příběhy a osudy. Témata, která zásadně utvářela a stále utváří naše dějiny,“ vysvětlil Řepa.

Poláci namalovali například komiksy o Miladě Horákové a Janu Palachovi. „Zaujal mě příběh perzekvované odborářské aktivistky Anny Walentynowiczové a neznala jsem ani osud polského odbojáře Witolda Pileckého, popraveného v roce 1948,“ přiznala studentka historie Anna Zlámalová.

Video
Video se připravuje ...

Palach, Horáková a Čáslavská: Poláci vystavují kresby o českých hrdinech na komiksovém festivalu v Brně Markéta Malá

Komiks o trhání zubů a telepatické lásce

Náměty kreseb nejsou jen historické, ale i každodenní, a některé dosti bizarní. Tématem komiksů se stali umírající psi, vytrhávání zubů či telepatická láska. „Letošním mottem festivalu jsou ohrožené druhy, tudíž se dostáváme do neobvyklých prostředí a příběhů,“ vysvětlil mluvčí.

Během festivalu na návštěvníky čekají i hudební vystoupení. Zajímavostí je živé malování v podobě tzv. komiksové battle. „Poměření výtvarného umu naživo před publikem. Střetnou se dvě skupiny výtvarníků za Českou republiku a Slovensko,“ láká na festival mluvčí.