Kolem případu uštknuté ženy je řada nejasností. Záchranka k ní vyrazila v pondělí ve tři čtvrtě na osm večer. Odvezla ji do pražské nemocnice v Motole. Případy otrav jedovatým hadem se přitom standardně řeší ve specializovaném Toxinologickém centru Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Tam ale byla žena převezena až v úterý dopoledne, když se zdravotníci dozvěděli, co se přesně stalo. Podle informací Blesku to mohlo být z dopisu na rozloučenou. Jednou z možností při vyšetřování totiž je, že žena si hada pořídila právě jen za účelem sebevraždy.

Dostala antisérum

Žena dostala ve VFN antisérum proti jedu mamby zelené. „Pacientka je stále v umělém spánku, její stav je vážný. Zda antisérum zabralo, budeme vědět během následujících dní,“ řekl mluvčí VFN Filip Brož. Antisérum bylo podle něj podáno řádně a včas, protilátka však neléčí případná poškození, která mohl jed zatím způsobit. V tamním centru, které se specializuje na uštknutí jedovatými hady, jsou podle něj na podobné situace vybavení - mají antiséra proti většině jedů. „Máme zásoby pro celou Českou republiku,“ ujišťuje Filip Brož.

Hadí past neukážou

Policisté včera zkontrolovali nástrahy v domě a zjistili, že jsou prázdné. Zatímco v USA se podobné pasti běžně líčí, v Česku se jedná spíše o unikát. „Velitelem vyšetřování bylo rozhodnuto, že fotografie pasti nebudeme zveřejňovat,“ řekl Blesku mluvčí policie Jan Rybanský. A nutno dodat, že ani nikdo z okolí nástrahy neviděl.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský komentuje aktuální pátrání po mambě zelené. Ivan D. Hladík

Oficiální chov u nás neevidují

Jaká jsou v České republice kritéria pro chov jedovatých hadů? Informace pro Blesk.cz zprostředkoval mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček. Podle mluvčího veterinární správy Petra Vorlíčka existuje v České republice kategorie zvířat vyžadujících zvláštní péči, do které spadají jedovatí plazi a například i šelmy. „Jejich chov musí schválit místní veterinární správa, která ověří zabezpečení proti úniku a další povinnosti. Pokud je splní, veterinární správa vydá povolení,“ prozradil mluvčí s tím, že oficiální chov mamby zelené v Praze v současnosti není evidován.

U všech zvířat, která potřebují zvláštní péči, probíhá kontrola minimálně jednou za rok. Petr Vorlíček uvedl, že pokud byla mamba zelená chovaná skutečně v kleci pro křečky, bylo toto zabezpečení špatné, což samotný únik zvířete dokazuje.

Zahlédli jste ji? Zavolejte nám na horkou linku Blesku 724 249 000!

Fotogalerie
41 fotografií