Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trumpova muže dostihly vlastní lži. Vystoupil proti němu i bývalý spolubydlící

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. října 2018
16:58

Proti Brettu Kavanaughovi, kandidátovi na soudce amerického Nejvyššího soudu, kterého na funkci navrhl prezident Donald Trump, vystoupil jeho spolubydlící z Yaleu. James Roche uvedl, že Kavanaugh před výborem Senátu lhal. Ani přísaha washingtonského soudce nedonutila přiznat, že na univerzitě nadměrně pil. Roche pomohl rozšifrovat i nejasné pasáže Kavanaughova medailonku z ročenky 1983, uvedl deník Daily Mail.

Během včerejšího dne byla v magazínu Slate zveřejněná esej, ve které Roche prohlásil, že Kavanaugh lhal pod přísahou. Týkalo se to hlavně jeho pití během studentských let. Muži spolu na koleji sdíleli jeden pokoj a Roche potvrdil slova Charlese Ludingtona, který o Kavanaughově častém pití mluvil i s FBI.

FBI dnes předala právnímu výboru amerického Senátu výsledky vyšetřování. Kavanaugh čelí obvinění ze sexuálního obtěžování a pokusu o znásilnění, mimo to je obviněn i z někdejšího nadměrného užívání alkoholu. K tomu by se teď ještě mohla přidat křivá výpověď.

Celý případ kolem Kavanaugha spustila vysokoškolská profesorka psychologie Christine Blaseyová Fordová, která tvrdí, že se ji soudce pokusil znásilnit. K incidentu došlo v roce 1982, kdy oba byli středoškolskými studenty.

Roche: Brett lhal pod přísahou

„Brett Kavanaugh vypovídal pod přísahou a lhal, lhal o svém pití i o tom, co napsal do ročenky. Slovní spojení ďáblův trojúhelník (Devil’s Triangle) se svým kamarádem běžně používali jako kód pro švédskou trojku,“ vysvětlil Roche. „To není jediné, používali spoustu narážek na sexuální akty,“ doplnil Roche.

Senát se soudce ptal na dvě nejasné poznámky z jeho ročenky pro rok 1983. Zajímalo je, co znamená slovo „boof“ a spojení „Devil’s Triangle“. Kavanaugh prohlásil, že v prvním případě jde o problém s plynatostí a ve druhém o novou alkoholovou hru, kterou s přáteli vymysleli. Roche jeho slova vyvrací, obě slova se prý vztahují ke Kavanaughovým „sexuálním úspěchům“.

Kód pro sexuální dobrodružství

„Vím to, protože jsem Bretta a jeho kamarády slyšel, jak je užívají,“ napsal Roche ve své eseji. „Svými slovy a svým chováním soudce Kavanaugh ukázal, že opovrhuje pravdou a právním systémem. Není schopen ani přijmout zodpovědnost za vlastní činy,“ dodal, že Kavanaugh mnohokrát do pokoje přišel „zpitý pod obraz“ a druhý den si nic nepamatoval. „Stávalo se to pravidelně.“

„Občas jsem si dal víc než jedno pivo, ale nikdy jsem se neopil do němoty, až bych ztratil vědomí nebo ponětí o tom, co dělám,“ tvrdil minulý týden soudce. Není to poprvé, co Roche vystoupil proti Kavanaughovi, New Yorker nedávno publikoval jeho nařčení, že se soudce se obnažoval na kolejním večírku. Událost potvrdila Deborah Ramirezová a obvinila ho z nevhodného sexuálního chování. 

Kavanaughova obrana

Soudce Kavanaugh rovněž promluvil o své spolubydlícím. „Byl to pokoj pro tři, Jamie nenáviděl našeho třetího spolubydlícího Davea Whita. Snažil jsem se do toho neplést,“ Kavanaugh se domnívá, že právě to je motivace, proč se ho nyní snaží Roche pošpinit.

„Já a Dave White jsme nebyli přátelé, to je pravda. Utahoval jsem si z něho, byl terčem všech mých žertů. Jednou jsem ho jen tak se všeho jeho věcmi i nábytkem vystěhoval na chodbu, nepopírám to. To ale nemá žádný vliv na to, že jsem se rozhodl odhalit Brettovu lež,“ řekl v rozhovoru pro stanici BBC. „Já vím, že lhal, a on sám to ví také. Když jsem slyšel jeho výpověď, bylo mi to jasné,“ tvrdí Roche.

Rozhodnutí Senátu

Kavanaugh se chce stát devátým soudcem nejvyššího soudu, ale kariérní postup mu zkomplikovalo několik obvinění ze sexuálních útoků, o jeho nominaci bude Senát rozhodovat zítra, mnoho senátorů do poslední chvíle zůstává nerozhodných.

Zobrazit celou diskusi