Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Boj o lithium v Česku: Babiš volá do akce stát, Australané jsou ale dál

Autor: ČTK, AKu - 
4. října 2018
13:55

Klíčová povolení pro projekt těžby lithia u Cínovce zatím zdaleka vydána nejsou. Jde především o posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA), stanovení dobývacího prostoru a povolení hornické činnosti. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO). Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podle něj v současnosti zkoumá podmínky, za kterých vláda uložila státnímu podniku Diamo, aby hájil vlastnická práva státu v oblasti strategických nerostných surovin.

„Těžaři podali žalobu proti nám, aby Diamo nemohlo realizovat ten projekt,“ řekl ve čtvrtek Babiš. Další kroky podle něj vláda učiní podle rozhodnutí antimonopolního úřadu. „V této fázi je to o ÚOHS a rozhodování. Doufejme, že tyto nezávislé instituce budou rozhodovat ve prospěch státu a ve prospěch našich občanů. Aspoň tak by to mělo být,“ podotkl premiér.

Vláda je podle něj přesvědčena, že existuje jasný veřejný zájem státu nad hájením vlastnických, ekonomických a environmentálních zájmů při osvojování ložisek strategických nerostných surovin, včetně lithia.

Babiš ve středu uvedl, že se následující den kvůli tématu lithia setká s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Ve čtvrtek však oznámil, že schůzka se uskutečnila již ve středu. Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými parlamentními volbami.

Australané už mohou zahájit vrty

Aktuálně se téma opět výrazněji začalo řešit po pondělním vyjádření australské společnosti European Metals Holdings (EHM), která uvedla, že získala od českých úřadů povolení zahájit 13 průzkumných vrtů, které jsou důležitým krokem v rámci studie proveditelnosti projektu těžby kovu u Cínovce. Babiš v úterý reagoval, že v záležitosti by se měl začít aktivně angažovat státní podnik Diamo. Uvedl, že od Diama očekává, že přijde s projektem, ́kde skutečně záležitost převezme stát́.

Bývalá vláda pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) loni krátce před volbami podepsala s firmou EMH memorandum o těžbě lithia u Cínovce. Dokument se stal terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů. Letos v březnu Česko memorandum vypovědělo, Babiš ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné. EMH má však v lokalitě přednostní právo k těžbě a v přípravě na těžbu u Cínovce pokračuje.

Richard Pavlík, generální ředitel společnosti Geomet, která je dceřinou firmou EMH ve čtvrtek uvedl, že aktuálně plánované vrtné práce související s možnou těžbou lithia u Cínovce jsou nezbytné pro zahájení finální studie proveditelnosti, která by na konci příštího roku měla teprve ukázat, za jakých podmínek a zda vůbec je ložisko Cínovec ekonomicky využitelné. Podle Pavlíka mají mimo jiné sloužit ke zpřesnění geologického modelu ložiska.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V České republice jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě. Australský investor by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let chce dobýt 37 milionů tun rudy.

willi48 ( 5. října 2018 10:39 )

To se zase jednou podvodník, lhář a zloděj Bureš předvedl. Tak on očekává, předpokládá, vláda je názoru, někdo další by měl. Proboha, to je řeč svéprávného a razantního premiéra tohoto státu ??? Když už přestane kecat a konečně, jak sliboval, začne makat.

jajanene ( 4. října 2018 16:24 )

Ta trocha Lithia u hranic, kdy z druhé strany to těží Němci za to ani nestojí. Nehledě k tomu, že my to ani neumíme, musí se použít jiná technologie. A než je tady vyvineme, nebo někde okopírujeme, tak už nebude potřeba. Zájem státu se má prosazovat tam, kde to má smysl, ale u nás není divu, že vždy a všude s křížkem po funuse.

5nastolevceskych ( 4. října 2018 15:57 )

V podřadných koloniích, kde potřebují peníze na dávky pro nemakačenka a mají jako představitele chorobně mstivého ochlastu přeci jejich nerostné bohatství patří těm nadřazeným v zahraničí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa