Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Voňavá pomoc z přírody! 4 bylinkové čaje + léčivá tinktura

/
  • Příroda je ta nejlepší domácí lékárnička
    4. října 2018 ● 15:25

    Ještě v dobách našich babiček muselo na spoustu neduhů stačit to, co poskytla příroda. Doktorů a lékáren zejména na venkově bylo málo a léky stály tolik, že se lidé raději obešli bez nich. Věřilo se na bylinné čaje – některé z nich stojí za to znát i dnes!

     

  • 1.

    Meduňka pro klidný spánek

    Meduňka lékařská se používá při léčbě astmatu, má výrazně tlumivé účinky, a pomáhá proto i při srdečních neurózách. Je vynikající při zklidnění celého organismu a čaj z ní je lékem při stresových situacích a navozuje nerušený a klidný spánek.

     

    Jak na čaj?

     

    Polévkovou lžíci meduňky (lepší jsou čerstvé listy, ale postačí i sušené) zalijeme v nádobě půllitrem vody a zakryté pokličkou louhujeme 15 minut. Můžeme pít celý den.

     

    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Heřmánek je všelék

    Heřmánek podporuje psychické uvolnění a zmírňuje stres, zklidňuje tělo a usnadňuje usínání. Je velmi účinný i při zažívacích potížích, poruchách trávení a zánětech tlustého střeva.

     

     Jak na čaj?

    Dvě lžičky sušených květů zalijeme hrnkem vařící vody a necháme deset minut louhovat. Nálev pak scedíme a pijeme tři šálky denně.

     

    Bylinkový čaj je skvělý na nechutenství
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Mučenka tlumí úzkost

    Mučenka pletní je sedativní a protikřečová bylina. Pomáhá při všech formách psychického vyčerpání, tlumí úzkost a nervozitu. Současně ale netlumí pozornost, ani soustředěnost.

     

     Jak na nálev?

     

    Lžičku sušených listů mučenky louhujeme ve vroucí vodě v šálku 15 minut, poté scedíme. Pijeme maximálně tři hrnky denně.

    Mučenka pletní
    Autor: Shutterstock.com
     

  • 4.

    Šanta kočičí je sedativum

    Šanta je mírně halucinogenní, její účinky na lidský organismus lékaři označují jako »mírně sedativní«. Kdysi se její sušené listy používaly místo tabáku jako ručně balené kuřivo a kořen žvýkal. Šanta snižuje horečku, zmírňuje poruchy trávení i horečku.

     

    Jak na čaj?

     

    Lžičku nadrolené sušené natě zalijeme vroucí vodou, louhujeme deset minut. Pijeme maximálně 4 dcl denně, sladíme medem.

    Šanta kočičí je půvabná bylinka
    Autor: Profimedia.cz
     

  • 5.

    Kozlík lékařský s mírou!

     Kozlík lékařský uklidňuje všechny problémy »od nervů«, žaludkem počínaje a bolestmi hlavy konče. Pomáhá při neklidu, hysterii, depresích i při bušení srdce. Je silně návykový, nesmí se používat déle než tři nebo čtyři týdny.

     

    Jak na tinkturu?

     

    50 gramů čerstvého kořeny opereme, nakrájíme na drobné kousky a naložíme do půl litru vodky. Louhujeme dva týdny a užíváme dvacet kapek denně nebo kávovou lžičku před spaním.

    Kozlík lékařský
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy