Speciálnímu vozidlu, v němž se vozí opilci, se u strážníků s humorem říká „dobytčák“. Prý podle toho, kdo se jím vozí a jak to v něm po službě vypadá. Každý den se v dodávce střídají dvě jednotky po čtyřech mužích, které sváží veselé i agresivní opilce vystřízlivět na Bulovku.

„Za dvanáct let, co městská policie provozuje tuto službu, jsme odvezli přes 42 tisíc osob,“ vypočítává ředitel městské policie Eduard Šuster. Za den je to pak přibližně 8 až 10 pasažérů. V současnosti podle ředitele dochází k výměně vozového parku, a tak bylo potřeba modernizovat i toto vozidlo. O jeho podobě prý rozhodovali i sami strážníci z „dobytčáku“. A co je nového?

Zaneřáděná kabina

„Hlavní rozdíl je v prostoru a jeho uspořádání. Interiér pro podnapilé osoby je prostornější a jsou v něm umístěná dvě sedadla pro podnapilé a jedno pro strážníka. Máme tady kameru, interkom pro komunikaci a ventilaci,“ popisuje změny člen speciální jednotky Petr Adamec. Nové vozidlo poskytuje strážníkům větší bezpečnost a bude se i lépe udržovat. „Po každém zaneřádění musíme prostor umýt a vydezinfikovat. Každý den ho pak komplet umýváme,“ říká Adamec. Nyní budou strážníci moci použít k vymytí nečistot i proud vody z tlakové hadice.

Nebezpečná služba

Služby bývají pro členy městské policie obzvlášť nebezpečné a do speciální jednotky se nikdo nehrne. „Strážníci běžně schytají nějaké údery, pohmožděniny, vykloubený prsty,“ popisuje člen jednotky události, ke kterým dochází. Kromě svozu podnapilých osob pomáhají i tam, kde je potřeba. Někdy sváží zraněné nebo osoby zadržené státní policií.

Video
Video se připravuje ...

Strážník Petr Adamec představuje nový vůz a mluví o zraněních během služby. Jiří Marek

Každý člen speciální jednotky pak absolvoval kurzy první pomoci a v případě nouze může využít defibrilátor, zdravotní pomůcky ze záchranářského batohu, dezinfekční prostředky a nutný analyzátor alkoholu v dechu. Nový vůz stál včetně úprav 2,3 milionu korun a bude sloužit 24 hodin denně.

Fotogalerie
15 fotografií