Drama začalo v pondělí, kdy do ulice V Bokách I. byli přivoláni k ženě se zástavou srdce záchranáři. „Jednalo se o chovatelku mamby zelené,“ potvrdil policista Jan Rybanský. Sami záchranáři přitom byli v ohrožení. Netušili, že nebezpečný had je volně v domě. „V té chvíli jsme nevěděli, že došlo k uštknutí. To se vysvětlilo až později,“ uvedla jejich mluvčí Jana Poštová. Podle jedné z vyšetřovacích verzí nemuselo jít o nehodu – žena se neobvyklým způsobem mohla pokusit o sebevraždu! 

Had zatím uniká

Protože had unikl, záchranáři i policisté se v doprovodu pracovníka zoo vrátili další den. „Evakuovali jsme pět lidí, část využila nabídku náhradního ubytování od městské části,“ řekl Rybanský. Po plazovi se pátralo i ve středu, ale bez výsledku. Mezitím vyšlo najevo, že žena neměla k chovu patřičná povolení, nebezpečnou mambu dokonce měla chovat v kleci na morčata místo zajištěného terária! Pražská Městská veterinární správa proto hodlá podat podnět obci pro porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Policisté a odchytová služba se zatím snaží mambu najít a polapit. Nalíčili na ni například tepelné zářiče.

Na místo se už od úterní noci chodí sousedé ptát policistů, zda jsou stále v nebezpečí. „Nevěděla jsem, že tady něco takového chovají. Máme doma děti a opravdu se bojíme,“ řekla Blesku žena, která si nepřála uvést jméno. Stejné obavy ale svěřil Blesku i Ondřej Gottwald, přímý soused chovatelky. „Něco takového by snad ani chovat neměla, ne?!“ poznamenal. „I touto cestou varujeme občany a doporučujeme jim maximální obezřetnost,“ upozornil Rybanský. V případě zjištění výskytu hada by lidé měli okamžitě volat Policii ČR na linku 158.

Smrt podle Kleopatry

Policisté mají v rámci objasňování okolností úniku mamby zelené a uštknutí ženy několik vyšetřovacích verzí. Od začátku se také mluví o možnosti, že žena se nechala uštknout záměrně. O této variantě se zmínil i jeden z členů chovatelské skupiny na Facebooku s tím, že dotyčnou ženu zná a údajně by mělo jít již o druhý pokus sebevraždy. Podobně o své smrti podle legend měla rozhodnout i egyptská královna Kleopatra a v Alexandrii se nechala se uštknout kobrou.

Víte, že

Smrtelná dávka jedu mamby zelené činí už 0,7 mg/kg, průměrná dávka při uštknutí obsahuje asi 100 mg jedu.