Vinaři tak získají 800 litrů naturálního tramínu červeného. „U kvevri vína je třeba očekávat přednosti červeného vína, které je v kontaktu se slupkami, semínky, střapinami. Bude mít silnou tříslovitou a velmi aromatickou chuť,“ řekl Blesku šéf Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity Mojmír Baroň.

Výrobě vína podle starověké gruzínské receptury se na Moravě letos věnují již dvě desítky vinařů.

Obliba vína roste

„Fenomén naturálních vín je strašně silný. Hýbe gastronomií spojenou s vínem, jde i o návrat ke kořenům, výrobním i historickým. Za hranicemi se to skloňuje ve všech pádech,“ dodal Baroň.

V ČR je nyní kolem stovky gruzínských kvevri nádob. Odborníci se pravidelně scházejí na jaře při otevírání nádob. Takzvaný „Kvevri day“ mají většinou v dubnu, kdy je už hotovo víno uložené v hliněných nádobách od podzimu. Příští rok tedy vinaři z Lednice otevřou nádoby o 300 a 500 litrech odrůdy Tramín červený.

Jedna lahev přírodního vína je dražší než u běžného vína. Mendelova univerzita je například prodává za 350 korun kus.

VIDEO: Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu.

Video
Video se připravuje ...

Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu. Jiří Nováček