Desítky raněných, křik, zoufalé volání o pomoc, na některých místech jen hrobové ticho. Tak vypadalo cvičení IZS s názvem „Vlak 2018“, v rámci kterého Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravila scénář vybuchlé tlakové lahve uvnitř vlaku, ve kterém jeli cestující. Naštěstí raněné a mrtvé tentokrát nahradili figuranti a figuríny, přesto brali přítomní policisté, hasiči i zdravotníci zásah se vší vážností – bylo důležité nabrat zkušenosti a zjistit, co všechno se může během tak náročné situace přihodit.

„Cílem cvičení bylo prověřit spolupráci všech složek IZS při simulovaném železničním neštěstí, během kterého došlo k výbuchu tlakové lahve ve voze. Na místě zasahovalo 50 záchranářů, kteří se starali o zhruba 60 figurantů, kteří představovali různě těžká zranění. Bylo na místě i 20 mrtvých,“ uvedl přímo na dějišti mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Scéna byla připravena opravdu věrohodně. Uvnitř vlaku se válely rozmetané kusy sedadel, nápoje a potraviny cestujících, všude byl cítit charakteristický zápach po požáru. Policisté a hasiči vyprošťovali raněné na nosítkách, zdravotníci se o ně starali a záchranáři prostřednictvím pojízdné plošiny na kolejích evakuovali figuranty k sanitkám.

Akce trvala zhruba hodinu. Drážní hasiči SŽDC při ní spolupracovali s kolegy ze sboru hlavního města, pražskou záchrankou, policií i Asociací dobrovolných záchranářů České republiky. „Právě ony modelové situace, které si v součinnosti IZS můžeme vyzkoušet během cvičení, odhalí chyby nebo nedostatky, kterých se při ostrých zásazích vyvarujeme,“ uvedl ředitel hasičů SŽDC David Soukup, podle kterého jsou tak zkušenosti získané z těchto cvičení nenahraditelné.

Fotogalerie
25 fotografií