Nápad vytvořit festival, který nabídne širokou plejádu ilustrátorů současnosti, se zrodil v hlavě dvou kamarádek před pěti lety. „Napadlo to moji kamarádku Ilonu Polanskou, ilustrátorku z Tomski&Polanski. Bylo to v roce 2013,“ připomíná vznik unikátního nápadu Nadia Sheshukova (32).

„Jako knihkupectví PageFive jsme dostali k dispozici jedno patro v budově Microna v Modřanech pro uspořádání kulturní události. A právě Ilona přišla s tím, že žádný festival čistě o ilustraci tady bohužel není. V Praze se tenkrát dělal pouze festival komiksu KomiksFest a v zahraničí Pictoplasma, kterou jsme se inspirovaly,“ prozrazuje spolumajitelka knižního obchodu, která měla vždy zálibu v ilustracích. Český festival se tak rychle dostal do povědomí ilustrátorů nejen u nás. Dnes je možné na přehlídce objevit tvůrce nejen z tuzemska.

Kde se rodí hvězdy

Mezi Čechy a zahraničními tvůrci Sheshukova vidí několik rozdílů. Předchozí režim podle ní místním tvůrcům značně ovlivnil možnost popustit uzdu fantazii, není to přitom nápaditost, co českým umělcům chybí. „Nedá se sice snadno generalizovat… Ale základem je prezentace a sebevědomí, které místním ilustrátorům chybí,“ hodnotí poznatky z několikaletého pozorování. Jsou ale vlastnosti, které mají všichni ilustrátoři společné. „Když se zamyslím nad jejich nějakým společným rysem, tak mi přijde, že to je plachost,“ dodává.

Festival ilustrace představí přes 40 ilustrátorů.
Autor: Instagram festivalu LUSTR

Na otázku, ve které zemi se dle ní rodí ilustrátorští mágové, pak odpovídá se smíchem. „Asi v té v hlavě ilustrátora,“ říká. Za rodiště nesporně zajímavých ilustrátorů či animátorů ale považuje Izrael.  „Jednoho představitele této země letos Lustr ukáže. Je jím Ori Toor z Tel Avivu. K ilustraci se dostal díky své mamince, která navrhovala vzory na koberce. On při práci sledoval a jednoho dne ho to přivedlo k ilustraci,“ prozrazuje zajímavý osud nadaného umělce z Izraele.

Jak probíhá výběr těch nejoriginálnějších umělců? „Asi poslední dva roky vyhlašujeme takzvaný opencall, do kterého se může přihlásit kdokoliv. Přihlašující posílají pár svých obrázku, něco o sobě a o tom co budou chtít vystavit na Lustru,“ vysvětluje Nadia výběr. Pak z přihlášených v úzké porotě vybírají ty nejlepší.

Každý z členů boduje naprosto subjektivně, na festivalu se pak prezentují ti, kteří získají nejvíc bodů. „Chceme, aby festival byl pro normální lidí, aby přišli, bavili se a třeba si vybrali svého oblíbence. Letos se nám přihlásilo 150 ilustrátorů - z nich jsme museli vyselektovat 45,“ svěřuje se smutkem v hlase zakladatelka festivalu, kterou mrzí, že se jí do Kampusu Hybernská nepovede vměstnat více nadaných.

Co se chystá?

Nadia se svým týmem přichází s novými nápady i po pěti letech Lustru. V současné době plánují s českým centrem a zahraničními partnery menší putovní výstavu několika ilustrátorů z letošního festivalu. „To vše ale asi až v novém roce, hned po Lustru teď na podzim totiž otevíráme celoroční vzdělávácí centrum Vzletná, kde budeme mít kurzy digitální ilustrace, animace a fotografie,“ prozrazuje pro Blesk.cz na závěr.

Fotogalerie
10 fotografií