Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový Zéland bude kontrolovat po pasech i mobily. Kdo nedá heslo, zaplatí až 82 tisíc

Autor: Darina Jíchová - 
3. října 2018
22:05

Lidskoprávní organizace kritizují nový zákon, který schválila novozélandská vláda. Podle nařízení budou muset všichni cizinci přijíždějící na Nový Zéland na požádání strážníkům poskytnout svá hesla k telefonům a umožnit jim přístup k osobním datům. Pokud by to turisté odmítli, hrozí jim pokuta ve výši 82 tisíc korun. Podle humanitárních skupin se jedná o zásah do soukromí, uvedla stanice CNN.

Podle Celního zákona a zákona o spotřební dani 2018, který vešel v platnost tento týden, mají členové pohraniční stráže možnost vyžádat si od turistů přístupové údaje k jejich elektronickým zařízením. Každého, kdo odmítne žádosti vyhovět, čeká finanční pokuta, která se může vyšplhat až na 82 528 korun.

Pokuta a konfiskace

Strážníci mají v pravomoci prozkoumat data a zařízení případně zabavit k dalšímu vyšetřování. I bez vydaného hesla budou moct telefony, počítače nebo tablety zkonfiskovat. Novozélandská Rada pro lidská práva a občanské svobody (CCL) nové nařízení označila za „invazivní zásah do osobního soukromí jak majitelů zařízení, tak lidí, se kterými skrze něj komunikují“.

„Moderní smartphony obsahují vysoké množství citlivých osobních informací včetně emailů, dopisů, lékařských záznamů a osobních fotografií,“ uvedl Thomas Beagle, předseda CCL. „Zákon dává Celnímu úřadu právo zabavit a projít osobní telefony lidí bez řádného důvodu. To je to, co úřad vždycky chtěl,“ dodal Beagle a poukázal na to, že strážníci nepotřebují ke konfiskaci zařízení v podstatě žádný důvod.

Protest lidskoprávních skupin

K CCL se přidaly i další lidskoprávní organizace a přednesly vládě své obavy nad uplatňováním nového nařízení. Mluvčí Celního úřadu oznámila, že zavedení zákona bylo nutné, odůvodnila to tím, že „papírový“ systém téměř zcela zanikl a nahradil ho elektronický. Všechny podezřelé, případně zakázané či nebezpečné materiály a dokumenty jsou ukládány elektronicky. Celní úřad k nim potřebuje mít přístup k datům přijíždějících lidí, aby věděl, kdo z nich pro zemi představuje nebezpečí.

CCL požadovala, aby vláda do zákonu uvedla nějaká omezení, která by zamezovala „bezdůvodnému“ narušení soukromí. Po úpravě nařízení pro pohraniční stráž začala platit stejná pravidla jako pro policisty a agenty tajných služeb v otázce prohledání elektronických zařízení, což členy CCL nijak neuklidnilo. Ani bezpečnostní složky totiž v tomto případě nemusí odůvodňovat svou akci.

Zásah do soukromí

Povolení prohledat elektronické zařízení mají i v dalších zemí, Nový Zéland je ale první, kdo za neposkytnutí hesla zavedl finanční pokutu. Navíc cizinci cestující z Nového Zélandu do USA, kteří odmítnout spolupracovat s pohraniční stráží, budou zadrženi a jejich zařízení bude zabaveno.

Mluvčí Celního úřadu dodala, že k vyžádání hesla přistupují strážníci jen zřídka. Uvedla, že přes celní úřady v loňském roce prošlo několik milionů cizinců, mnoho z nich bylo vyhodnoceno jako „vysoce rizikoví“, přesto bylo prověřeno jen 537 zařízení.

Zobrazit celou diskusi