Věděli jste, jaké bylo oblíbené menu prezidenta Masaryka v kavárně? Jak vypadala pracovna Aloise Rašína? Toužili jste se svézt stejným vlakem, jakým se Masaryk vracel v roce 1918 do nově vzniklé republiky? To vše je možné zjistit či zažít na vlastní oči na akci »Zažijte to znovu«, která se konala ve středu Modřanech. A zažít znovu ji budete moci i v pátek na Hradčanech!

Prvorepublikové městečko v kontejnerech

Díky improvizovanému kulisovému městečku se návštěvníci mohou doslova vsát do atmosféry let, které zažili naše prababičky i pradědečkové. „Přemýšlel jsem dlouho nad tím, jak oslavit existenci 100 let republiky,“ přiznal Blesk.cz iniciátor celé akce Lukáš Nádvorník. „Dnes je taková doba zážitková, tak jsem dospěl k tomu, pojmout akci formou zážitku.“

Jak takový zážitek vypadá? Podívat se můžete na videu:

Návštěvníci se tak mohou těšit na autentickou obecnou školu, pobočku České spořitelny, kde se lecco dozví o vývoji mincí v našem státu, ti mladší si mohou platidla seskládat jako puzzle, nebo se také díky virtuální realitě pomocí speciálních 3D brýlí mohou kupříkladu projet prvorepublikovým centrem Prahy za doprovodu mluveného komentáře.

Chtěli jsme, aby akce byla co nejvíc hodnověrná,“ vysvětlil Nádvorník. „Proto jsme se zpočátku potýkali s tím, jak ji pojmout, jak uskutečnit autentické kulisy. Stánky jsme zavrhli rovnou, protože ty by autentické rozhodně nebyly. Proto jsme zvolili kontejnery, které jsme upravili a namalovali, aby vypadaly jako budovy.“ Příprava projektu trvala prý rok, a vyšla na více než 10 milionů korun.

Obliba překračuje očekávání

Doposud akci po celé republice navštívilo podle pořadatelů už 15 tisíc lidí. Rozjela se přitom teprve v září. V Modřanech se k nim v průběhu středečního odpoledne připojili další stovky. Mezi nejoblíbenější atrakci přitom Nádvorník jednoznačně a přitom překvapivě nejmenuje virtuální brýle, které vás přenesou do minulosti, ale výukovou »patnáctiminutovku« v obecné škole.

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadala typická výuka za první republiky? V rámci projektu si to můžete vyzkoušet na vlastní oči! David Zima

Lidé na ni reagují velice dobře,“ vysvětlil herec Petr Batěk, který ve škole ztvárňuje roli učitele. „Hodně se snažím improvizovat a zatahovat žáky do děje, takže například ten kdo zlobí, je podle toho také pokárán,“ dodává na vysvětlenou. „Lidé přitom opravdu podléhají té dobové atmosféře, což je podle mne účel této akce. V některých městech na výuku stály doslova fronty. Zažil jsem i takové hodiny, kdy byla ulička vedle lavic plná stojících lidí.“

Autenticita na prvním místě

„V rámci zachování historické hodnověrnosti jsme spolupracovali s muzeem Jana Amose Komenského či s Masarykovým ústavem,“ vysvětlil Nádvorník. „Nechtěli jsme totiž akci pojmout jako cirkus, ale jako skutečnou rekonstrukci toho, jak dobu první republiky zažívali naši předci.“ Z toho důvodu jsou například i recepty na cukroví, na kterém si pochutnával první prezident, zcela autentické. Přijít je ochutnat můžete i vy.

Kde: Hradčanské náměstí, Praha 1.
Kdy: 5. října v čase 14 až 21 hodin.
Za kolik: Zdarma.

Fotogalerie
48 fotografií