Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Melanii okouzlily děti v Africe. Usměvavá Trumpová sundala prsten a obula baleríny

Autor: Darina Jíchová - 
3. října 2018
11:10

Melania Trumpová zahájila svou humanitární cestu po Africe v Ghaně. Na letišti v hlavním městě Accra ji vítaly děti a první dáma Rebecca Akufová-Addová. Obě ženy se následně přesunuly do nedaleké nemocnice, kde Trumpové naprosto učaroval půlroční chlapeček. Jindy stoická první dáma USA byla samý úsměv. Leopardí lodičky, ve kterých odlétala, vyměnila za bílý model. Podpatky pak ale vyměnila za baleríny, na jejím prsteníčku chyběl zásnubní prsten, napsal deník Daily Mail.

V úterý ráno Trumpová dorazila do Ghany, v letadle shodila kabát, ve kterém opouštěla USA, a oblékla lehké pruhované šaty. Vysoké jehlové podpatky si neodpustila, model s leopardím potiskem od Manola Blahnika vyměnila za bílé lodičky stejné značky. Na letišti jen taktak zabránila trapasu, vítr jí nadzvedl sukni.

Květiny dívky a vážení kojenců

Rovnou z letiště, kde dostala květiny od osmileté dívky v tradičním kroji, se i s první dámou Ghany přesunula do místní nemocnice. Ženy přihlížely vážení novorozenců a kojenců, vyslechly si prezentaci k plánu nutriční péče pro děti. Trumpová u toho chovala půlročního chlapečka, jindy skoupá na úsměvy, tentokrát zářila. Mnozí poukázali na to, že se usmívala i očima a její výraz byl upřímný

Vážení dětí v ghanské nemocnici. Vážení dětí v ghanské nemocnici. | Reuters

Trumpová zůstala věrná svému stylu, přiletěla na jehlách a s rozpuštěnými vlasy, dvě věci ale chyběly – její oblíbené kouřové oční stíny a zásnubní prsten s obrovským diamantem, ruku jí zdobil jen „snubák“. Od výstupu z letadla její tvář neopouštěl úsměv, mnoho dětí od ní obdrželo i vřelé objetí.

Bujaré vítání na letišti

Školáci si pro Trumpovou na uvítání připravili tanec, obě první dámy tleskaly do rytmu energetické hudby a vypadaly, že si představení užívají. Pak se ženy přesunuly do nemocnice. Trumpová předem oznámila, že se její cesta bude zaměřovat na zlepšování životních podmínek afrických dětí.

Prvním bodem na jejím programu byla nutriční péče v Ghaně. Trumpová sledovala vážení dětí, podávání speciálních vitamínů, dále následovala prohlídka nového neonatálního oddělení. Obzvláště ji okouzlil půlroční kojenec, první dáma ho chovala a dělala na něj různé obličeje. „Je nádherný,“ krátce promluvila i s chlapcovou matkou.

První dáma USA Melania Trumpová zahájila svou první sólo cestu v Ghaně. První dáma USA Melania Trumpová zahájila svou první sólo cestu v Ghaně. | Reuters

Návštěva nemocnice a čaj s první dámou

Zaměstnanci nemocnice i pacienti byli nadšení z návštěvy Trumpové, ta s sebou přivezla i spoustu hraček a dek s logem své kampaně „Buďme nejlepší“ (Be Best), které rozdala přítomným rodičům. Kvůli nerovnému terénu, ve kterém se nemocnice nachází, se první dáma přezula. Bílé jehly vyměnila za pudrové balerínky.

První dámy se z nemocnice v doprovodu bodyguardů odebraly do prezidentského paláce, kde si daly čaj a vyměnily si dárky. Trumpová přivezla stříbrný podnos s rytinou Bílého domu. Na oplátku dostala pestrobarevnou hedvábnou tkaninu kente a další typické ghanské výrobky.

Program cesty dál zůstává neznámý

Během humanitární mise se chce Trumpová soustřeďovat na děti a zlepšení jejich životních podmínek, ať už se jedná o zdravotní péči nebo vzdělání. Promluvit by rovněž chtěla o boji s kyberšikanou a s drogovou závislostí a správném a bezpečném chování na internetu, tedy o hlavních bodech její iniciativy „Buďme nejlepší“.

První dáma USA se podle své mluvčí Stephanie Grishamové vždycky o africké státy zajímala a z celé cesty je velmi nadšená. Běžní Ghaňané ale o její návštěvě ani nevědí. „Trumpova žena přijela do Accry, hm, nevím, jestli jsem někdy slyšel její jméno,“ divil se pouliční prodavač Awo Yeboah. Další uvedli, že o její přítomnosti slyšeli, ale netuší, co v zemi dělá.

Ghaňané nejsou jediní, kdo neznají africký program Trumpové. Kancelář první dámy stále nezveřejnila podrobný plán její cesty. Grishamová pouze potvrdila, že bude následovat návštěva Malawi, Egypta a Keni. První dáma by se do USA měla vrátit v neděli 7. října.

Podaří se Melanii zlepšit vztahy USA a Afriky?

Mnozí se domnívají, že první sólo cesta Trumpové má další záměr, pravděpodobně má zlepšit vztahy mezi USA a africkými státy. Jejich relace jsou dost napjaté zvláště kvůli Trumpovu výroku, ve kterém země označil za „p*dele světa“. V očích první dámy jsou to naopak „nádherné země s bohatou a rozlišnou kulturou“.