Mezi prvními ke krematoriu přišla maminka zesnulého Kulínského, známá profesorka zpěvu Blanka Kulínská (83). Kvůli jejímu pokročilému věku jí ale její nejbližší museli pomáhat do schodů. Možná že ji podpírali i proto, že se báli, aby jí nával smutku a žalu nad ztrátou jediného syna nepodlomil kolena. 

Na poslední rozloučení přišla také velká řada sboristek Kulínského. Dorazily také známé osobnosti, například kameraman Jan Malíř (70) s partnerkou Olgou Špátovou (34), která měla kdysi k nebožtíkovi dost blízko, a tak se během obřadu neudržela a propukla v pláč. Dále přišla matka Olgy, dokumentaristka Olga Sommerová (69), či exministr kultury Ilja Šmíd (66). Poslední dva jmenovaní pak promlouvali i nad rakví.

Na pohřeb ale přišly i další známé osobnosti, moderátorka Pošty pro tebe Ester Janečková (45), herec Jan Potměšil (52), zpěvák z Lucie David Koller (58) či hitmaker Karel Vágner (76), který dokonce pro Blesk.cz na svého zesnulého přítele a kolegu zavzpomínal.

„Já jsem věděl, že má jít do nemocnice, ale co mu bylo, to jsem nevěděl. Měl nějaké potíže s ledvinami. Když vám umře kamarád, tak vás to vždy zaskočí," pronesl pohnutě. O jeho pobytu ve vězení a zneužívání dívek se ale bavit nechtěl. „To bylo jeho soukromí a o tom se nehodlám bavit," řekl rázně, ale naznačil, že ho vždy respektovaly a poslouchaly na slovo. O jejich oddanosti svědčí i to, že řada z nich dorazila na pohřeb.

Fotogalerie: Poslední rozloučení s Bohumilem Kulínským…
151 fotografií

Ve 14 hodin pak začal smuteční obřad a síní, která byla napěchována lidmi, zazněla první skladba. Poté se za řečnický pultík postavil někdejší ministr kultury Ilja Šmíd. Ten promluvil o životě Kulínského, připomněl jeho studium i kariérní dráhu a nevynechal ani spolupráci se sborem Bambini di Praga. „Talent, obrovská spontánnost, velké charisma,“ vzdával mu hold. Dokonce vzpomínal i na jejich poslední setkání. „Ani tehdy mu nechyběla energie, vášeň a chuť rvát se s osudem.“ „Nejhorší je, když jde o konec předčasný a zbytečný,“ řekl k jeho smrti. „Jeho hudba, která se pro něj stala štěstím i prokletím, dozněla,“ uvedl v emotivním proslovu.

Poté opět zazněly chorály a sborové písně, poté promluvila dokumentaristka Olga Sommerová. Rovněž krátce popsala jeho úspěch s tím, že kariéru rozjel již v 18 letech. „Když ho potkaly strasti, nikdy si nestěžoval. Cokoliv dělal, činil z lásky," pronesla. Její kratší proslov byl též plný díků a vděčnosti. „Děkujeme Bohu za přátelství s Bohumilem a děkujeme, že je už teď zbaven svého trápení. Bohumile, teď jsi svobodný! Stojíme za tebou, Bohumile, teď jako v každé době!"

 

Poté opět zazněla smuteční síní vážná hudba a též dunivé tóny varhanů. Během celého obřadu bylo také chvílemi slyšet jakési malé miminko, které si brumlalo a smálo se, aniž by tušilo, co se kolem děje. Nakonec se smuteční hosté postavili a rakev s tělem Kulínského zajela za zvuků hudby, k níž se přidaly dokonce i sboristky přítomné v obřadní síni. Zatáhla se opona a obřad skončil.

Po skončení pohřbu na Bohumila zavzpomínali také Ester Janečková a Jan Potměšil, kteří moderují každoroční adventní koncerty, na nichž se sbormistrem spolupracovali. „Bylo opravdu radostí se s ním kdekoliv a kdykoliv potkat, byl připravený a nadšený a vybral věci, které oslovily srdce všech," promluvil Potměšil.

Další ročník již proběhne bez něj, ale většina hudby je již připravena. „Bohumil tam bude s námi v té hudbě, kterou připravil. Přesto nám tam bude chybět, on tam byl velkou radostí pro nás všechny. Nikdy jsem ho nezažila smutného, byl veselý, plný energie.“ přizvukovala Janečková. Ta prý Kulínského v době, kdy byl obviněn a odsouzen za pohlavní zneužívání dívek neznala, a tak nesoudí, jak to bylo.

Oba moderátoři ale měli za to, že za vše mluvil fakt, že sboristky přišly a na závěr i zapěly. „Ty dámy tam byly roztroušené po prostoru, takže to znělo jako nějaký hlas zhůry. Bylo to nádherné rozloučení a odpuštění, smíření," dodal pohnutě předstaivtel Jíry v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

VIDEO: O koho ze SuperStar se Kulínský zajímal?

Video
Video se připravuje ...

Ondřej Soukup: O finalisty SuperStar se zajímá Kulínský! Markéta Reinischova, Jan Brunclík

 

Fotogalerie
178 fotografií