Poslední rozloučení s hercem, který si střihl roličky v seriálu Ulice či filmu Síť na bludičku, se konalo v úterý dopoledne v krematoriu ve Strašnicích. Smutečních hostů bylo na obřadu velké množství, zaplněné byly všechny lavice v síni a na řadu lidí už místa k sezení nezbyla, a tak postávali okolo. Na poslední cestu kolegu přišli vyprovodit například i dramatik, režisér a spisovatel Arnošt Goldflam (72) či herci Jiří Havelka (38), Karel Heřmánek ml. (29), Jiří Lábus (68) a Petr Vršek (41) z divadla Ypsilon, kde zesnulý také působil.

Nechyběl ani herec a principál Cirku La Putyka Rostislav Novák ml. (38) s otcem Rostislavem st.(69) známým z Ulice. Právě poslední jmenovaný se dokonce postavil k pultíku a na zesnulého zavzpomínal. Smutečních řečníků se ale během zhruba půlhodinového obřadu u rakve vystřídalo vícero.

Zesnulý Julius Neumann zvaný též Julek byl pravnukem známého básníka Stanislava Kostky Neumanna (†72) a vnukem herce Stanislava Neumanna (†72), kterého si diváci mohou pamatovat jako krále z Pyšné princezny či čerta z pohádky Hrátky s čertem. Juliusův otec byl básník Stanislav Neumann ml. (†42), který pobýval na psychiatrii a spáchal sebevraždu, maminka byla signatářka Charty 77 a emigrantka.

Za hranice odešel ostatně i sám Julek, který ve Velké Británii působil jako editor českého vysílání BBC. Kromě toho se věnoval i překladům a novinařině a po návratu z emigrace se opět vrátil k herectví a hrál například v Ypsilonce. Diváci si ho ale jistě nejvíc pamatují z rolí z předrevolučních seriálů a filmů, například ze snímků Milenci v roce jedna (1973), Kvočny a Král (1975) nebo Osvobození Prahy (1975). Jako svatebčan se objevil v kultovním snímku Den pro mou lásku (1976), v 80. letech se zase mihl v krimiseriálu Poručík Petr či seriálu Bambinot.

VIDEO: Nedávno se česká umělecká scéna loučila také s DJem Loutkou. Takový pohřeb ale nemá ve Strašnicích obdoby. Tleskání a pískot místo slz!

Video
Video se připravuje ...

Netradiční pohřeb DJ Loutky (†51): Tleskání a pískot místo slz! Blesk TV

Fotogalerie
79 fotografií