Společnost Warner Bros., charakteristická svými iniciály WB, patří k největším světovým producentům filmových a televizních děl. Založili ji v roce 1923 bratři Warnerové, jejichž rodina předtím emigrovala z Polska do Ameriky. Cesta na vrchol sice nebyla nijak jednoduchá, bratři Warnerovi však nakonec našli způsob, jak se odlišit. Začali experimentovat se zvukovými filmy a později se v tomto oboru stali opravdovými průkopníky. A právě jim tak vděčíme za dnešní podobu filmů.

Krom toho jim ale můžeme poděkovat i za celou řadu filmových trháků. Pro české diváky budou zřejmě neznámější takové tituly jako Harry Potter, Superman, Matrix, Dannyho parťáci či Wonder Woman. Z nám dobře známých seriálů tu pak vznikly třeba Přátelé, Gilmorova děvčata, nebo Teorie velkého třesku. A právě za oponu těchto a mnoha dalších hitů z televizních obrazovek se můžete vydat v rámci nabízených komentovaných prohlídek.

Na výběr máte hned z několika variant. Pro první návštěvu je patrně nejlepší volbou klasická Studio Tour. Ta je určena pro skupinku zhruba deseti návštěvníků a trvá přibližně 3 hodiny. Vše přitom začíná krátkým filmem o historii a současnosti Warner Brosu, kterým provází jedna z nejvýraznějších tváří americké televize Ellen Degeneres, známá především ze své talk show, která se zde rovněž natáčí. A pak už bez zbytečného zdržování vyrazíte do terénu. 

Ulice ve studiu si mohou filmaři přetvořit zcela k obrazu svému.
Autor: Lucie Marková, Denisa Gorná

Kouzelné studio

Studia Warner Brosu se rozkládají na závratných 445 tisících metrech čtverečních, nemusíte mít ale obavu, že byste se tu nějak naběhali. Společnost na to samozřejmě myslela a návštěvníci tu po jednotlivých setech z různých filmů a seriálů vozí sami průvodci v otevřených golfových vozících.

Poznáváte taneční studio Patty ze seriálu Gilmorova děvčata?
Autor: Lucie Marková, Denisa Gorná

Při komentované prohlídce poznáte například exteriéry městečka Stars Hollow z Gilmorek, či kde se točily záběry Central Parku z Přátel. Dozvíte se také, jak lze z jedné uličky udělat kombinací různých doplňků úplně rozličná místa, ať už jde o newyorskou třídu či Čínskou čtvrť, a využít ji tak bez povšimnutí diváka v jednom filmu opakovaně. Vše je jen o perspektivě a tu Hollywood ovládá vskutku bravurně.

Součástí Studio Tour je i návštěva expozic rekvizit z filmů o Harrym Potterovi či komiksových superhrdinech od DC Universe. Uvidíte tu i originály kostýmů či pravou hůlku Harryho Pottera. Nutno však podotknout, že podobné rekvizity byly pro případ ztráty vyráběny po několika kusech, takže je samozřejmě možné je spatřit i v jiných studiích. Zapálené fanoušky filmů o malém čarodějovi jistě nadchne i možnost nechat se rozřadit Moudrým kloboukem do jedné z bradavických kolejí.

Létající auto z filmu Harry Potter
Autor: Lucie Marková, Denisa Gorná

Legendární kavárna Central Perk

Návštěva studií pak končí symbolicky u setu kavárny Central Perk ze seriálu Přátelé. Zde se můžete samozřejmě vyfotit na legendárním gauči, kde po 10 sérií sedávali i Monika, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler a Joey. Komu by to bylo málo, tak si může dát kávu a malé občerstvení ve stejnojmenné funkční kavárně. Krom toho se tu dozvíte více o tvorbě filmů od scénáře až po obrazovku a v rámci interaktivní výstavy se můžete například projet na Batmanově motorce, proletět se na Harryho koštěti, či zakouzlit si hůlkou před zelenou obrazovkou. Samozřejmostí je i obchůdek se suvenýry s filmovou a seriálovou tématikou.

Set legendární kavárny z Přátel
Autor: Lucie Marková, Denisa Gorná

Pro náročnější návštěvníky, Warner Bros. nabízí ještě další varianty prohlídek. Můžete se vydat například po stopách klasik stříbrného plátna na prohlídku Classics Tour. Či poznat všechna zákoutí studií při vyčerpávající pětihodinové prohlídce Deluxe. Ať zvolíte jakoukoliv variantu, určitě si svou prohlídku dostatečně dopředu rezervujte, zájem je totiž obrovský.

A kdoví, třeba budete mít štěstí a potkáte se tu s nějakou slavnou hvězdou. Ostatně v hollywoodských studiích sami poznáte, že nic není nemožné!

Batmanovy superkáry
Autor: Lucie Marková, Denisa Gorná

Základní informace

  • Adresa: 3400 W Riverside Dr, Burbank, LA
  • Parkování: Pro návštěvníky je na adrese k dispozici placené parkoviště (12 dolarů za vozidlo). Zdarma je možno zaparkovat v ulicích ve vzdálenějším okolí a poté ke studiím dojít, ale pozor na dopravní značky. V určitých dnech a hodinách zde platí přísný zákaz a bez slitování vás mohou odtáhnout.
  • Studio Tour dostupná v jazycích: angličtina, španělština, francouzština a mandarínština
  • Cena (dospělí při rezervaci online): Studio Tour 65 USD (1500 Kč), Classics Tour 75 USD (1700 Kč), Deluxe tour 295 USD (6700 Kč).
  • Je možné zde fotit? Ano, až na vyhrazená místa, na která vás průvodce upozorní. Pořizování videozáznamu není dovoleno.

Fotogalerie
99 fotografií