Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

O víkendu už budete vědět, kdo ovládne vaši obec: Volby v deseti otázkách a odpovědích

Autor: Jakub Tomek - 
3. října 2018
05:55

Už za necelý týden budeme vědět, jak po další čtyři roky budou vypadat obecní a městská zastupitelstva. A o týden později, jak dopadlo 2. kolo boje o třetinu Senátu. Blesk s experty přináší odpovědi na nejčastější otázky, které si pokládají ti, kdož se chystají (i nechystají) k urnám jít.

1. Proč jsou tyto volby důležité?

Podle politologa Jana Kubáčka jde hlavně v případě těch komunálních o bezprostřední kvalitu života. „Pro mnohé to může být stav silnic, dostupnost veřejné dopravy, intenzita, pro jiné seniorské domy, dostupnost mateřských a základních škol. To všechno řeší místní samospráva,“ řekl Blesku.

2. Proč bývá nízká volební účast?

● V posledních komunálních volbách v roce 2014 přišlo k urnám 44,46 % obyvatel. A v minulosti tomu nebylo jinak. „Tyhle volby lákají hlavně aktivní občany, kteří se víc zajímají o veřejné dění, a pro mnohé to souvisí s tím, že jsou ve městě, kde žijí, spokojeni,“ vysvětlil Blesku Kubáček.

I ve volbách do horní komory Parlamentu je volební účast jedna z nejhorších. V 1. kole se pohybuje pod 40 procenty. Ve 2. kole nepřesáhne ani 20 procent. Důvod? Komu by se chtělo chodit dvakrát. Zejména pokud jeho favorit ani nepostoupil. Změnu volebního systému na jednokolový prosazuje skupina senátorů. Jestli to ale projde, zatím není jisté.

3. Jak se volí?

● V komunálních volbách poměrně složitě. Buď lze zakřížkovat daný subjekt či stranu, nebo osoby napříč kandidátkami. Ale jen do výše počtu zastupitelů. Obojí se dá kombinovat. A pozor: vždy si zkontrolujte, zda volební lístek není oboustranný.

Více o tom, jak volit v komunálních volbách najdete ZDE

● V senátních volbách jsou hlasovací lístky pro každého kandidáta vytištěny samostatně, takže stačí si jednoho vybrat, vložit do obálky a vhodit do urny.

Více o systému senátních voleb čtěte ZDE

4. Proč nevolíme svého starostu přímo?

Přímá volba starostů má své příznivce i odpůrce. „Pokud by měla být, musí se změnit pravomoc starosty, protože pokud by neměl většinu v zastupitelstvu, tak ho můžou celé období blokovat,“ upozornil politolog Josef Mlejnek. „Já si spíš myslím, že nepřímá volba je lepší, protože by to posilovalo tendence k volbě „silných mužů“, a v komunální politice jde hlavně o kooperaci,“ dodal. Starostu si prozatím volí sami zastupitelé.

5. Můžu si zažádat o voličský průkaz?

● V komunálních volbách o průkaz zažádat nemůžete. Hlasovat je totiž možné jen v obci, kde máte trvalé bydliště.

Do Senátu můžete volit i mimo trvalé bydliště. Vždy ale jen toho kandidáta, který se uchází o funkci ve vašem senátním obvodu. A pak je tady paradox, na který si mnozí stěžují. Pokud se zrovna nacházíte v zahraničí, o průkaz zažádat můžete, ale volit musíte v Česku. A tentokrát je jedno, který senátní obvod si vyberete.

O tom, jak žádat o voličský průkaz pro senátní volby čtěte ZDE

6. Kolik kandiduje subjektů?

● V letošních komunálních volbách kandiduje 216 472 kandidátů. To je ale o 17 tisíc méně než před čtyřmi lety. Průměrný věk kandidáta je 47 let. Z celkového počtu kandidátů je třetina žen.

Přehled kandidátů v komunálních volbách najdete ZDE

● Ve volbách do Senátu kandiduje 194 mužů a 42 žen.

Seznam všech kandidátů do Senátu najdete ZDE

7. Komu jde o všechno?

Oba politologové se shodli, že výsledek bude mít zásadní vliv na ČSSD. „Ti bojují, aby se udrželi, a bojují o podstatu samu,“ řekl Kubáček. „Nejúspěšnější ale budou jako vždycky nezávislí kandidáti,“ míní Mlejnek.

8. Jak to, že mohou volit i cizinci z EU?

Občané jiných států Unie mohou volit v českých komunálních volbách od roku 2014. Je ale nutné se zapsat do seznamu voličů a prokázat, že v daném městě mají trvalý nebo přechodný pobyt. I když v zákoně není, že cizinci s přechodným pobytem mohou volit, ministerstvo vnitra doporučilo, aby jim obce vycházely vstříc. Dříve se totiž na Krajský soud v Brně obrátil Slovák, kterému znemožnili volit, protože měl jen přechodný pobyt, a verdikt soudce mu dal za pravdu.

9. Kde mají smůlu a volit nemohou?

V 17 obcích volby neproběhnou. Ve většině nikdo nekandiduje, a tak bude obce řídit do dodatečných voleb správce určený ministerstvem vnitra. Kuriózní situace nastala v Němčovicích, kde tamní starosta zapomněl podat kandidátní listinu, protože byl s dětmi na táboře.

10. Jak to ovlivní celostátní politiku?

Podle Josefa Mlejnka tyto volby celostátní politiku zásadně neovlivní. „Úspěch v komunálních volbách může dodat straně sebevědomí a je to test, že má důvěru voličů,“ řekl politolog. „Hodně reputační to bude také pro ANO, protože by rádo obhájilo velká města. Ale bude to důležité i pro ODS, protože se ukáže, jestli dostala zpět důvěru,“ sdělil Kubáček. „Pokud v Senátu uspějí osobnosti jako Jiří Paroubek nebo Jiří Drahoš, ale i jiní, je možné, že se v horní komoře může objevit budoucí prezidentský kandidát,“ dodal. Že by se ale nějak výrazně mohly vychýlit síly, které by ovlivňovaly legislativu z Poslanecké sněmovny, to politolog nečeká.

Kdy půjdeme k urnám

5. a 6. října vyjádří voliči své preference v komunálních volbách a doplňovacích senátních volbách.

12. a 13. října pak lidé vyberou do Senátu v každém obvodu mezi dvěma kandidáty, kteří postoupili do druhého kola.

VIDEO: Boj o Prahu - téma doprava

Video  Boj o Prahu - téma doprava  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

O tom, jak funguje přepočet hlasů na mandáty čtěte ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa