Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Íránu zabíjí pančovaný alkohol. Zemřelo 42 lidí, další oslepli a skončili na dialýze

Autor: ČTK - 
1. října 2018
20:57

Nejméně 42 lidí usmrtil v Íránu nelegálně vyrobený alkohol. Oznámil to dnes vládní mluvčí. V Íránu jakožto muslimské zemi je konzumace alkoholu zakázaná, ale dají se tam dostat nelegálně vyrobené alkoholické nápoje.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví řekl, že 16 lidí po požití pančovaného alkoholu osleplo a 170 se muselo podrobit dialýze. V minulých třech týdnech bylo v této kauze v pěti íránských provinciích nutné hospitalizovat 460 lidí, nejmladší z nich byla devatenáctiletá žena.

Podle serveru BBC se někdy do nelegálního alkoholu dostane jedovatý metanol. Minulý týden policie v jihoíránském městě Bandar Abbás zatkla pár, který se zabýval domácí výrobou alkoholu. Podle BBC není nezvyklé, že nekvalitní alkohol v Íránu způsobí zdravotní komplikace i smrt, ale není běžné, že zemře tak velké množství lidí a v několika provinciích.

Podle íránského protidrogového úřadu se do země ročně propašuje 80 milionů litrů alkoholu, představujících v přepočtu hodnotu 16 miliard korun. Íránský zákon umožňuje potrestat muslimy za pití alkoholu 80 ranami bičem.

Zobrazit celou diskusi