Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Blanka (81) dodává penzistům energii do žil. Za svůj elán má titul Senior roku

Autor: bud - 
1. října 2018
09:55

Blanka Tuscherová (81) z Brna vede seniorský klub a neúnavně organizuje volnočasové aktivity pro své vrstevníky. O víkendu za to získala titul Senior roku 2018. Ocenění nebo uznání získali i další senioři, třeba za svou vitalitu.

Ceny Senior roku se udělovaly už pošesté a patronkou se stala herečka Simona Stašová. Celkem dorazilo 73 nominací na výjimečné seniory, seniorské spolky a organizace nebo další instituce.

„Mě nejvíc těší, že se senzační senioři opravdu rozmnožili do celé republiky a že získávají to renomé ve společnosti, které jsme chtěli pomáhat vytvářet i naším projektem. O tom mě přesvědčily přibývající nominace představitelů měst a míst, kde skvělí, senzační senioři žijí. Z toho mám největší radost,“ uvedla Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 77, která soutěž organizuje.

Propagace aktivního stáří

První místo získala Blanka Tuscherová, dlouholetá vedoucí klubu seniorů v brněnské části Líšeň. Snaží se pro ostatní seniory organizovat nejrůznější aktivity.

Podobné zaměření má také Zdeněk Svoboda (72) z nadačního fondu Lepší senior, který v přednáškách pro seniory propaguje kladný přístup k životu. Třetí pak získala Alexandra Zajíčková (69) z Písku, která se angažuje ve prospěch seniorů, zdravotně handicapovaných a dalších sociálně znevýhodněných skupin. Dalších 14 seniorů dostalo od poroty čestná uznání za svou vitalitu a činnost pro druhé čestné uznání.

Zdeněk Svoboda byl hostem studia Blesku:

Jiřičná: Dnes hlavně klidnost a tolerance

Do zlaté síně vstoupila architektka Eva Jiřičná. Toto ocenění bylo v minulosti uděleno třeba atletce Daně Zátopkové, sochaři Olbramu Zoubkovi nebo fyzikovi. Františku Janouchovu.

„Člověk se v mém věku na věci dívá s větším odstupem. Většinu z nich už neprožívá poprvé, ale podruhé, nebo potřetí. V mládí člověk kritizuje všechno a každého, včetně sebe. Až pak si uvědomí, kolik je to práce a energie jenom žít. Klidnost. Tolerance. To přijde s věkem,“ řekla k získané ceně Eva Jiřičná.

Další ocenění:

Kluby: Senzační Senioři z KC Prádelna a KC Louka v Praze, Senior klub ZVVZ Milevsko, Spolek LiPen Litoměřice

Čestná uznání: Jiří Eichner, Věra Javůrková, Miroslav Bojanovský, Alenka Panáková, Marie Straková, Helena Kvapilová, Helena Kleczková, Hana Papežová, Jitka Červenáková, Antonín Procházka, Věra Harrerová, Karel Sýkora, Damjan Prelovšek, Věra Popelková

Zobrazit celou diskusi