Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Moravec si v ČT rýpl: „KSČM je na historickém dnu.“ Čím kontroval šéf rudých Filip?

Autor: simao - 
30. září 2018
12:42

Volby klepou na dveře, po slabých 7,76 procentech KSČM ve sněmovních volbách panují mezi komunisty obavy, zda bude pokračovat odliv jejich voličů. Vojtěch Filip věří, že nikoli. Moderátor Václav Moravec ve svém pořadu upozornil: „Jste na historickém dnu.“ A tázal se Filipa, zda KSČM může přitížit i podpora vzniku menšinové vlády ANO a ČSSD. Zbyněk Stanjura (ODS) si rýpl, že komunisté jsou vlastně třetí vládní strana. „Vystřídali lidovce, klobouk dolů,“ říkal.

Moderátor Václav Moravec upozornil v neděli předsedu českých komunistů Vojtěcha Filipa: „Jste na historickém dnu, co se týče preferencí. Není to ta kvazikoaliční role, na kterou doplácíte?“ A tázal se tak, zda mohla poškodit komunisty podpora vzniku menšinové vlády ANO a ČSSD. „Tak je to možné, samozřejmě. Ale KSČM se musela rozhodnout pro to, jestli bude ve stínu dalších sedmi opozičních stran nebo jestli přispěje k tomu, že ČR bude mít vládu s důvěrou,“ hájil postup své strany Filip. Zda se to komunistům vymstilo, to dle něj ukážou až volby.  

„My jsme po volbách jasně řekli, že chceme, aby stará vláda odešla (…) Stará vláda Bohuslava Sobotky měla odejít. Přispěli jsme k tomu, že se ustavili orgány Sněmovny,“ připomněl Filip de facto to, že po volbách hlasovali komunisté ve Sněmovně ve hlasovací mašinerii především s ANO a také SPD.

ČT přitom zveřejnila i zářijový průzkum společnosti Kantar TS, podle kterého má momentálně celorepublikově ANO preverence ve výši 29,5 %, Piráti poskočili oproti loňskému říjnu na 15,5 % a jako jediní skutečně výrazně posílili, ODS skončila v průzkumu třetí se 13 %. Za stupni vítězů se seřadili SPD (9 %), ČSSD (7 %), zmiňovaná a dál padající KSČM (5,5 %), STAN (5,5%), KDU-ČSL (5%) a mimo Sněmovnu vypadla TOP 09 (4%).

Filip: Splnili jsme závazek

Moravec si i proto rýpl do Filipa ještě jednou: „Voliči se znovu vrací k Andreji Babišovi a vy máte historicky nejnižší preference.“ Filip o chvíli později reagoval: „My jsme splnili ten náš závazek, že jsme přispěli k tomu, že vláda získala důvěru. Teď jsme v situaci jenom tolerance vlády a určitě, v každém případě, ji nechceme tolerovat s tím, že jsme dali jednou důvěru.“  

Moravec také připomněl slova Andreje Babiše ze zahraničních cest, že s KSČM nemá nic společného a že se KSČ měla po revoluci zakázat. „Tolerance je dána jenom tím, co je společný program a co není. My budeme hlasovat podle vlastního programu,“ upozornil Filip. Jen KSČM podle něj donutí vládu, aby naplnila své sliby, vzkázal voličům a vzbudil úsměvy dalších diskutujících – Zbyňka Stanjury (ODS) a Jakuba Michálka (ODS).

Stanjura: KSČM vystřídala ve vládní koalici lidovce

„V těch klíčových věcech hlasují velmi věrně s vládní stranou. Podařilo se jim vystřídat v té koalici ANO – ČSSD lidovce, klobouk dolů. Oni nejsou žádná kvaziopoziční strana. To je normálně vládnoucí strana, koaliční strana a jsou na to jasná čísla. Samozřejmě v některém detailu, v některém hlasování si umím představit, že nehlasují s ANO. Ale to jsou zcela výjimečné případy,“ řekl o komunistech Stanjura z ODS.

Souhlasí však, že „vysoce levicový program“ vlády komunistům zkrátka vyhovuje. „Levicová polokomunistická vláda“ má navíc díky KSČM pohodlnou většinu ve Sněmovně, dodal.

Filip doporučí podpořit rozpočet

A tak se KSČM chystá podpořit patrně vládu v hlasování o státním rozpočtu. Filip to alespoň doporučí výkonnému výboru strany a poslancům. „Pokud jde o státní rozpočet, tak musím říct, že ze sedmi jednorázových podmínek, které jsme měli pro podporu vládě, máme splněny nejméně čtyři,“ říkal v ČT Filip a mluvil o zvýšení minimální mzdy a růstu mezd, valorizaci důchodů či otázce investic a ochraně přírodního bohatství. „Nechci, aby se opakovalo OKD či situace s lithiem,“ bouřil Filip, jehož komunisté chtějí ve Sněmovně probírat kritiku privatizace 90. let.

Vedle toho volají komunisté i po zdanění církevních náhrad za církevní restituce, pro což naopak zvedne ruku patrně i celá vládní koalice.

KSČM přitom před důvěrou vládě avizovala, že chce mít slovo i v případě obsazení jednotlivých resortů nominanty ANO a ČSSD. Kritikou proto u některých ministrů nešetří. Filipovi se nezamlouvá např. počínání ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO).

Šéf KSČM přitom očekává, že s ANO budou po půl roce zhruba kolem prosince znovu jednat. „Já samozřejmě si dovedu představit jednání mezi ANO a KSČM, zejména v prosinci letošního roku, kdy uplyne půl roku od popdpisu toleranční dohody, protože v té je napsáno, že po půl roce budeme hodnotit. S některými věcmi jsem výrazně nespokojen a přijdou zákony, se kterými mohu spojit otázku, která se bude týkat jednotlivých ministrů,“ varoval.

cezar8 ( 1. října 2018 15:50 )

satane- díky, žes to tomu dobrému muži Pepaxovi vysvětlil za mně, asi moc nestudoval sokolík....

krista2018 ( 1. října 2018 11:42 )

jo,jo, a jakýpak máte vzdělanče titul že tikáte neznámým lidem ha? Tady si kecat můžete jak chcete, však Vás život naučí že nebudete pouze zaprděný, ale i pokálený. Tak ahoj

salto ( 1. října 2018 08:12 )

Jóóó ČT - objektivita sama, jak se říká - padni komu padni

cezar8 ( 30. září 2018 19:14 )

Demoblok = dovedou jen očerňovat, pomlouvat, lhát, podněcovat k nenávisti, rozdělovat společnost, vymýšlet nepřítele, zamlčovat skutečná nebezpečí, obhajovat demokracii bezpracného zbohatnutí, za peníze i rychlé vzdělání pro každého a využití daňových rájů pro ty "nejlepší" demokraty. Proto nepodlehněme těmto chytrákům, neboť v minulosti už nám toho předvedli dost....

Nezadat ( 30. září 2018 14:34 )

Je vidět,že neuneseš pravdu a tak je jasný,že jsi vyznavač státní standarty v podobě posraných červených trenýrek co jsi teprv nedávno sundal pro jistotu tak pozdě ze strachů:co kdyby se ještě komunisti vrátili a teď si hraješ na velkého demokrata co pro změnu vlezl pražské kavárně do riti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa