Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Přiletěl diktátor.“ Erdogana vítal protest, hrozil bojkotem tiskovky s Merkelovou

Autor: ČTK, pk - 
28. září 2018
17:35

Mezi Tureckem a Německem podle kancléřky Angely Merkelové přetrvávají hluboké názorové rozdíly, které se týkají například svobody tisku nebo právního státu. Šéfka německé vlády to v pátek v Berlíně řekla po jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Zdůraznila také, že požaduje propuštění Němců, kteří jsou v Turecku stále ve vazbě.

„Na jedné straně existuje společný strategický zájem na dobrých vztazích - i z německé strany. Na druhé straně jsou ale hluboké názorové rozdíly v otázkách o tom, jak vypadá demokratická, svobodná, otevřená společnost,“ uvedla Merkelová po asi hodinu a půl dlouhém jednání na společné tiskové konferenci.

Erdogan v souvislosti s požadavkem Berlína na propuštění zadržovaných Němců řekl, že je třeba respektovat nezávislost turecké justice. Merkelová k tomu poznamenala, že při všem respektu k této nezávislosti jsou některé procesy, které by podle spolkové republiky měly fungovat jinak. Narážela tím zřejmě i na to, že někteří ze zadržovaných nebyli ani po dlouhých měsících obžalováni.

Turecký prezident dnes zase Německo vyzval k důraznějšímu postupu vůči příznivcům hnutí duchovního Fethullaha Gülena, které viní z pokusu o puč v Turecku před dvěma roky. V Německu jsou jich podle něj stovky. Merkelová k tomu poznamenala, že SRN bere na vědomí turecké informace o hnutí, potřebuje jich ale více, aby bylo případně možné zakročit tvrději.

Sejdou se i s Putinem a Macronem. Kvůli Sýrii

Oba politici dnes diskutovali také o situaci v Sýrii. Dohodli se na společné schůzce s prezidenty Ruska Vladimirem Putinem a Francie Emmanuelem Macronem, na níž by se v říjnu měli zabývat situací v syrském Idlibu.

Tiskovky Merkelové a Erdogana se nakonec nezúčastnil turecký novinář Can Dündar, který byl v Turecku odsouzen a nyní žije v berlínském exilu. Právě o něj se přitom rozhořel spor mezi Berlínem a Ankarou. 

Německá kancléřka Merkelová přivítala v Berlíně tureckého prezidenta Erdogana Německá kancléřka Merkelová přivítala v Berlíně tureckého prezidenta Erdogana | Reuters

Spor o tureckého novináře

Erdogan totiž údajně zvažoval, že se nezúčastní tiskové konference, pokud na ní bude přítomen Dündar. Novinář své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nechtěl, aby se tisková konference zrušila kvůli jediné osobě a aby jeho kolegové neměli možnost položit Erdoganovi kritické otázky.

Turecko přitom po Německu chce, aby mu vydalo novináře Dündara. Německá vláda to podle listu Süddeutsche Zeitung a televizních a rozhlasových stanic NDR a WDR, které o případu informovaly, vnímá jako provokaci související právě s nynější státní návštěvou tureckého prezidenta.

Turecký novinář Can Dündar utekl do německého exilu Turecký novinář Can Dündar utekl do německého exilu | Reuters

Německému ministerstvu zahraničí přišla diplomatická nóta v pondělí. Turecké velvyslanectví v ní žádá zatčení a vydání Dündara kvůli údajné špionáži, vyzrazení státních tajemství a propagandě. Důvodem je článek deníku Cumhuriyet z roku 2015 o utajených dodávkách zbraní z Turecka do Sýrie. Dündar, který byl tehdy šéfredaktorem listu kritického vůči Erdoganovi, byl kvůli textu v roce 2016 odsouzen k pěti letům a deseti měsícům odnětí svobody. Podařilo se mu ale odejít do Německa.

Na německé straně se turecká žádost rozhodně nesetkala s pochopením. Berlín ji podle německých médií vnímá jako nepochopitelný krok, pokud má Erdogan skutečně zájem o normalizaci vzájemných vztahů, jak o tom hovoří. Vydání jednoho z nejznámějších tureckých novinářů z německého pohledu nepřipadá v úvahu.

Dündar rozhodně není jediným novinářem, který byl podle pozorovatelů v Turecku v posledních letech kvůli své práci odsouzen. Od pokusu části armády o převrat v červenci 2016 skončilo v Turecku za mřížemi kolem 160 novinářů a činnost muselo ukončit na 150 médií. Vztahy Ankary a Berlína výrazně zatížil také případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, který byl rok v turecké vazbě, než se mohl vrátit do Německa.

Podle Berlína byl Yücel vězněn čistě z politických důvodů, což Ankara popírá. Podle listu Bild kvůli Dündarovi hrozila další vážná roztržka.

Video  Erdogan přihlížel výprasku pro své odpůrce. Rozpoutal bitku sám?  - Reuters/Klára Brunclíková/ Hudební Banka
Video se připravuje ...

Turecký prezident se dnes setkal také se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Spolkový prezident při schůzce kritizoval zatýkání politických oponentů v Turecku. „Mám jako prezident této země starost o německé státní příslušníky, kteří jsou v Turecku ve vazbě z politických důvodů,“ řekl Steinmeier. Obavy má podle svých slov také o turecké novináře, odboráře, právníky, intelektuály a politiky, kteří jsou v Turecku ve vazbě.

Zobrazit celou diskusi