„Co vám mám říct? Je to špica. Jsem doslova šťastná jak blecha v kožichu,“ zářila paní Milota poté, co jí brněnská radnice přidělila garsonku v rekonstruovaném domě na Bratislavské ulici.

Z okna má výhled na Večerku, do obchodu to tak nemá ani daleko. Věří, že zde zůstane již natrvalo. I další z nájemníků většinou nepatří mezi typické bezdomovce, byt zde dostala například matka s dvěma dětmi, která odešla od muže, který ji bil.

Zájemci se prověřují

„Každý, kdo zde dostal byt, musel projít složitým procesem, ve kterém prokazoval, že nechce žít na okraji společnosti. Mohu říci, že s žádným z klientů, který bydlí v bytech otevřených už v roce 2014, nejsou žádné problémy. Všichni dodržují pravidla a většina z nich pracuje buď na hlavní pracovní poměr, nebo na dohodu. Věřím, že tomu tak bude i s novými nájemníky,“ zdůraznila Ivana Kudělová, vedoucí sociálních služeb Armády spásy v Brně.

Brno otevřením 21 nových tréninkových bytů dokončilo rekonstrukci domu, ve kterém dříve bývaly holobyty. „Byly hrozné a doslova ostudou Brna. První část rekonstrukce skončila v roce 2014, kdy jsme otevřeli 21 bytů, v domě jich tak nyní je celkem 42,“ upřesnila Kateřina Dobešová, mluvčí radnice Brno-střed.

Nájemníci se přitom musí smířit doslova se spartanskými podmínkami. Až na pár výjimek nemají byty WC či sprchu a bydlí v jedné místnosti. Průměrné nájemné ale činí tisíc korun za měsíc. „Hrazení nájemného a udržování pořádku v domě patří mezi základní podmínky toho, aby zde tito lidé mohli bydlet,“ dodala Kudělová.

Fotogalerie
14 fotografií