Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Popíjejících dětí ubývá a alkohol zkouší později. Jak je na tom české mládí?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. září 2018
17:25

Ve světě ubývá dětí, které pijí alkohol. Poprvé ho ochutnají také později než v minulých letech, trend lze sledovat ve všech 36 evropských zemích, které se zapojily do výzkumu Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta sbírala v rámci mezinárodní studie z let 2002 až 2014 údaje o mladých a zdraví (HBSC). Čeští teenageři jsou stále nad evropským průměrem, hůře jsou na tom například v Dánsku, Maďarsku nebo Velké Británii. 

Závěry studie v Praze představili její autoři. Celosvětově se výsledky zveřejní ve čtvrtek v OSN v New Yorku. Podle odborníků mladí místo pití nejspíš víc tráví čas na sociálních sítích, pomohl i protikuřácký zákon. „Trendy jsou příznivé. Dochází ke snížení konzumace alkoholu u této věkové skupiny. Česko je ale stále nad evropským průměrem,“ řekla národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová.

Češi jsou nad průměrem

Alkohol aspoň jedenkrát týdně pilo v Česku v roce 2002 zhruba 30 procent patnáctiletých dívek a dvě pětiny stejně starých chlapců. O dvanáct let později si alkohol aspoň jednou za týden dalo 14 procent patnáctiletých děvčat a pětina hochů. Průměr 36 sledovaných evropských zemí v roce 2014 činil u dívek zhruba devět procent a u chlapců 16 procent.

Ubývá patnáctiletých, kteří pijí pivo. V roce 2002 si ho týdně dalo 23 procent dívek a 37 procent chlapců, v roce 2014 osm procent dívek a 18 procent hochů. Podobný pokles je i u vína. Podíl patnáctiletých, kteří ho pili aspoň jednou týdně, klesl z 12 procent na tři procenta. U dívek a chlapců není téměř rozdíl. Pod evropským průměrem jsou mladé Češky a Češi v pití tvrdého alkoholu a slabších míchaných nápojů.

První zkušenost s alkoholem před třináctými narozeninami mělo v roce 2002 sedm z deseti děvčat, před čtyřmi lety necelá čtvrtina. Dřív než ve 13 letech vyzkoušely alkohol tři čtvrtiny hochů, v roce 2014 jich bylo 28 procent. Podle hlavního řešitele projektu Michala Kalmana z Univerzity Palackého v Olomouci další pokles naznačují i zjištění z letošního roku, která se nyní zpracovávají.

Děti od party a alkoholu odvádějí mobily

„Konzumace alkoholu klesá. První důvod je, že se zpřísnila vymahatelnost legislativy. Klesá také konzumace tabákových výrobků – a kouření jde ruku v ruce s konzumací alkoholu. Společnost není už tak tolerantní ke konzumaci alkoholu u dětí. Přijali jsme jakýsi evropský trend. Existují také lákavější formy trávení volného času se sociálními médii,“ uvedl Kalman.

Zlom ve vývoji pití u mladých nastal v roce 2010, kdy mělo zkušenosti s alkoholem nejvíc dětí. Aspoň jednou týdně pila tehdy alkoholické nápoje třetina patnáctiletých děvčat a 44 procent chlapců.

Národní protidrogová koordinátorka míní, že podíl na příznivých výsledcích nemá jen změna životního stylu dětí, ale také takzvaný protikuřácký zákon. „Víc tráví čas u mobilních telefonů, izolovaně. Zapadá to také do období, kdy se začal víc probírat protikuřácký zákon, jehož součástí jsou i opatření na omezení konzumace alkoholu,“ uvedla Vedralová.

I když alkohol ochutnaly děti později než dřív a pily ho méně, opíjejí se stále stejně jako před lety. Víc než dvakrát za život přes pět sklenic piva v roce 2002 i v roce 2014 vypilo celkem 29 procent patnáctiletých děvčat. U chlapců podíl klesl z 38 na 32 procent.

Studie HBSC se provádí každé čtyři roky. Poprvé se odborníci dětí na jejich spokojenost, zdraví, nadváhu, stravování, pohyb, kouření, pití či šikanu ptali v 80. letech. Česko se zapojilo v roce 1994. Nyní sledují experti pět desítek států.

V Británii pijí víc dívky

Brity výsledky studie potěšily, stejně jako v Česku i u nich dětí konzumujících alkohol ubývá. Ještě v roce 2002 se před dovršením 15 let opilo zhruba 50 procent anglických dívek, v roce 2014 už jich bylo jen 31 procent. S alkoholismem nezletilých byl také spojen nárůst sebevražd a sebepoškozování. I zde počty klesají.

Ještě hůře než Angličanky na tom v roce 2002 byly Velšanky, tam se tehdy opíjelo 60,3 % teenagerek, jejich počet se za 12 let podařilo snížit o polovinu. Oproti tomu britští chlapci takové sklony k pití jako dívky nemají, podle výsledků studie alkohol pije „jen“ 25 procent z nich.

Přestože studie ukázala, že teenagerů pijící alkohol ubývá, vědci varovali, že jejich počet je stále nesmírně vysoký. WHO rovněž uvedlo, že podle statistik alkoholismus způsobuje pět procent úmrtí na světě. Většina obětí začala pít právě ve věku 13 až 15 let. I když evropské státy dosáhly snížení konzumace alkoholu u mladistvých, vědci vyzvali vlády, aby ve své snaze dál pokračovaly.

Antonin Blaha ( 27. září 2018 06:27 )

 Prijedte k nam do parku a uvidite ze ta cisla rozhodne nesedi😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi