Rozhodl o tom ve středu soud, jenž se přiklonil na stranu Andrey Constand (45), kterou Cosby sexuálně zneužil v roce 2004. »Tatínek Ameriky« byl označen na sexuálně násilnického predátora a putoval za mříže. Rozsudek zní 3 až 10 let. Jinými slovy tam stráví nejméně tři roky, pak bude mít šanci na podmíněné propuštění. Kromě toho musí uhradit veškeré soudní náklady a jako »bonus« zaplatit pokutu ve výši přes 540 tisíc korun.

Jeho novým »domovem« se stane zbrusu nová věznice v Pensylvánii. I přesto že byla otevřena teprve v červenci, vězni si už několikrát stěžovali na její zaměstnance. Prý omezují přístup k vodě a nechtějí je pouštět do koupelen. Další muklové si zase stěžují, že jim bachaři ukradli jejich osobní věci, nebo je alespoň poškodili. „Zničili mi bratrovu fotografii. Na čelo mu nakreslili hákový kříž. K ústům jeho a jeho synů pak nakreslili penisy,“ tvrdí jeden z vězňů.

Cosby, který na tom není zdravotně nejlépe a trápí ho slepota, může doufat, že skončí v západní části věznice, kde by byl v péči lékařů. Další možností je, že ho kvůli jeho vlastnímu bezpečí budou držet v izolaci. Pokud mu ale ani jednu z těchto možností neschválí, bude se dělit o prostor s dalšími vězni, spát na palandě a potřebu vykonávat na nerezovém WC přímo na cele.

U sebe může mít tablet, aby mohl poslouchat hudbu, nebo hrát hry. „K internetu ale přístup nedostane,“ upozornila mluvčí věznice Amy Worden. Někdejší miláček publika bude muset rovněž do konce života každý měsíc absolvovat konzultace a u policie bude registrován jako sexuální útočník, na což budou upozorněni i jeho sousedé a školy. Ze sexuálního zneužívání ho ostatně obvinilo přes 50 žen. Většinou se ale jednalo o promlčené případy.

Porota už v dubnu shledala Cosbyho vinným ve třech bodech obžaloby (mj. z omámení a znásilnění Constand), za což mu hrozilo až 30 let vězení. Žalobci požadovali trest vězení v délce pět až deset let, zatímco obhajoba měla za to, že by postačilo domácí vězení. „Uvěřili ženám. Jsem tak znechucena Cosbyho zločinným jednáním - myslela jsem, že je to dobrý člověk. Zmýlila jsem se..., tenhle verdikt je zadostiučiněním pro mnohem více žen, nejen ty přímo dotčené. Konečně byla vykonána spravedlnost!“ pochvalovala si tehdy na Twitteru česká rodačka a bývalá nejlepší tenistka světa Martina Navrátilová (61).

V letech 1984 až 1992 si Cosby zahrál v The Cosby Show, jednom z nejpopulárnějších amerických televizních sitcomů, který se dostal i na české obrazovky. V bláznivé rodince mu patřila role otce - doktora Cliffa Huxtabla, který s manželkou Clair vychovává dcery Rudy, Vanessu, Denisu a syna Theodora.

Věznice v číslech

  • Otevřena byla letos 9. července
  • Její výstavba vyšla na 8,7 mld. Kč
  • Ubytování v ní najde 3830 vězňů
  • Na plný úvazek v ní je zaměstnáno 1200 lidí

 

Fotogalerie
51 fotografií