Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První dáma čelí sankcím. „Nesahejte na ni,“ dopálil se prezident Venezuely

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. září 2018
18:35

Nové finanční sankce uvalily Spojené státy na manželku venezuelského prezidenta Nicoláse Madura Cilii Floresovou a důležité členy jeho socialistické vlády. Oznámilo to americké ministerstvo financí. Většinou se přitom nestává, aby se okolní vlády zaměřovaly i na první dámy. Floresová představuje výjimku, je aktivní v politice a zřejmě i v praní špinavých peněz, bez kterých by se Maduro neudržel u moci.

Floresová působila jako šéfka parlamentu a byla také ministryní spravedlnosti. Jako generální prokurátorka pracovala pro exprezidenta Huga Chavéza. Její jméno je často spojované s pašováním drog, existuje teorie, že je napojená na teroristy. Na základě těchto obvinění byli v roce 2015 zatčeni dva její synovci.

Není to poprvé, co Floresová čelí sankcím, v březnu tohoto roku na ni podobné opatření uvalila Panama, v květnu pak Kanada.

Vazby na drogové dealery a teroristy

Panamské sankce se dotkly především společností patřící rodině Floresů, podle úřadů slouží k praním špinavých peněz z prodeje drog, kterými je následně financována Madurova vláda. Kanadské úřady se na Floresovou zaměřily kvůli posledním prezidentským volbám.

Stejně jako panamské úřady se domnívají, že kampaň financovaly její špinavé peníze. Jen díky tomu podle některých odborníků Maduro u voleb uspěl a dál se drží u moci. Nyní jí budou zmrazena aktiva v USA.

První dáma Venezuely Cilia Floresová První dáma Venezuely Cilia Floresová | Reuters

Bezdětné manželství

Právnička Floresová se s Madurem seznámila v parlamentu, pár udržoval vztah od 90. let. Následně ho v roce 2006 nahradila v čele Národního shromáždění a stala se první ženou v úřadu jeho předsedy.

Floresová je Madurova druhá žena, vzali se v roce 2013, děti spolu nemají. Nicméně Maduro má syna z prvního manželství s Adrianou Guerrovou Angulovou. Nicolasito, jak se prezidentovu synu říká, zastává mnoho důležitých funkcí. Je členem Národního shromáždění, předsedou Speciálního vyšetřovacího sboru a ředitelem Národní filmové školy. Floresová má z předchozího sňatku tři děti.

Maduro vystoupil na obranu své ženy

Samotný Maduro Spojené státy kvůli sankcím označil za zbabělce. „Nesahejte na Cilii. Nesahejte na mou rodinu. Jste zbabělci... Jejím jediným zločinem je, že je mojí ženou,“ řekl Maduro v televizním rozhovoru.

Washington sankcionované osoby viní z plundrování národního bohatství a napomáhání Madurovi ve snaze udržet se u moci, zatímco běžní Venezuelané trpí, uvedly agentury Reuters a AP. Hospodářská krize ve Venezuele se nadále prohlubuje a Maduro nedělá nic pro to, aby zabránil naprostému kolapsu země. Někteří političtí experti se domnívají, že krize je součástí Madurovy strategie.

Experti: Prezident hoduje, lidé hladoví

Podle odborníků Venezuela čelí největšímu ekonomickému krachu v moderních dějinách. Nejhorší však je na tom laxní přístup vlády. Příkladem toho je Madurova návštěva turecké restaurace, kde si prezident, zatímco jeho lidé hladoví, dopřával šťavnatý steak. Společnost mu dělala jeho manželka v luxusním oblečení a drahých brýlích.

Snímky z vyhlášené istanbulské restaurace Venezuelce pobouřily. Běžný člověk si v průměru vydělá za den v přepočtu méně než 20 korun. Cena základních potravin se ale kvůli inflaci vyšplhala k tisícům. Lidé rapidně ubývají na váze, podle statistik Venezuelané přišli alespoň o 11 kilogramů od počátku krize.

Inflace a problém se zásobováním

Ze země prchají lidé po statisících, migrační vlna postihla celou Jižní Ameriku, některé státy dokonce uzavřely své hranice a další Venezuelce už nepřijímají. Zbídačenému státu nepomohl ani ekonomický balíček, který představila vláda. Ta sice z cen umazala pět nul, zároveň ale navýšila cenu pohonných hmot. Což dále omezilo problém se zásobováním jídla a léků.

Nejen sousední země, ale i další státy nabídly svou humanitární pomoc, prezident Maduro to ale odmítl. On a jeho administrativa jen přihlíží, jak se Venezuelou šíří hlad a nemoci. Z toho vychází i teorie odborníků, že je to všechno součástí Madurovy strategie. Hodlá zemi a lidi naprosto ekonomicky zničit, aby nikdo nemohl vzdorovat jeho diktátu.

Ze země odešly dva miliony Venezuelanů

Když se země dostane do hospodářské krize, dochází k častým protestům.  Když to ale dojde za hranici ekonomického krachu, lidé se starají o sebe, jak nejlépe dovedou. Na demonstrace nemají energii ani finance, uvádějí experti. Další možností je odejít pryč. Maduro k tomu ještě přidal represe opozice, což vedlo k migraci sedmi procent populace, to je přes dva miliony Venezuelanů.

USA proto přišly s novými sankcemi. Mezi šesti osobami, proti nimž jsou opatření namířena, jsou kromě Floresové viceprezidentka Delcy Rodríguezová, ministr obrany Vladimir Padrino či ministr komunikací Jorge Rodríguez. „Prezident Maduro se opíral o svůj mocenský kruh v zájmu udržení uchvácené moci, zatímco jeho režim systematicky ničí to, co zbylo z venezuelského bohatství,“ uvedl ministr financí USA Steven Mnuchin.

Na základě sankcí Američané nesmí s osobami na seznamu podnikat. Zmíněným lidem rovněž budou zmrazena veškerá finanční aktiva ve Spojených státech.

USA versus Maduro

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa soustavně stupňuje sankce vůči Madurově levicové vládě kvůli tvrdým zásahům vůči opozici, rozšířené korupci, obchodování s drogami, porušování lidských práv a politice, která venezuelskou ekonomiku přivedla ke kolapsu, hyperinflaci čítající 200 tisíc procent a nedostatku základních potravin a léků.

Pětapadesátiletému Padrinovi Washington zazlívá, že pomohl zajistit oddanost armády Madurově režimu. Rodríguezová mu zase pomohla udržet se u moci a upevnit jeho autoritářskou vládu.

Trump: Je to lidská tragédie

Prezident Trump na Valném shromáždění OSN vyjádřil politování nad „lidskou tragédií“ ve Venezuele. Připomněl, že více než dva miliony lidí ze země podporované Kubou uprchly. „Není to tak dlouho, co byla Venezuela jednou z nejbohatších zemí na Zemi,“ prohlásil Trump.

Na okraj zasedání Valného shromáždění pak americký prezident prohlásil, že Madura by mohla svrhnout venezuelská armáda. „Je to režim, který by mohl být směle velmi rychle svržen armádou, pokud se pro to vojáci rozhodnou,“ řekl Trump novinářům.

Možné řešení: Naprostá změna systému

Řešení venezuelské krize nebude snadné, země nepotřebuje pouze finanční a humanitární pomoc. Odborníci uvádějí, že země potřebuje kompletní fundamentální přestavbu. Maduro jen pokračuje v systému, který nastolil jeho předchůdce Chávez. Za jeho vlády podle politologů zlepšení situace nepřijde.

 

 

Zobrazit celou diskusi