Kvalitní zdroj vápníku

Možná si říkáte, proč se tento neobvyklý svátek slaví. Jeho smyslem je propagovat a oslavovat benefity konzumace mléka a mléčných výrobků ve výživě dětí. „Spotřeba mléka v dětství hraje zásadní roli. Bohatý nutriční profil mléka a mléčných výrobků jednoznačně přispívá k dobrému vývoji kostí, zubů a svalů. Pro růst a vývoj kostí je především nezbytný mléčný vápník, který je velmi dobře vstřebatelný a tělem lépe využitelný než vápník z rostlinných zdrojů,“ vysvětlil Ing. Jiří Kopáček, CSc. „V mléce je obsažen také jód, který je rovněž potřebný pro zdravý tělesný vývoj a jehož deficitem dnes trpí mnoho dětí,“ dodal odborník.

 Kolik je 1 porce?

Jedna porce je např. 50 g sýra, 150 g jogurtu a tvarohu, 200 ml mléka.

 Po mléčných výrobcích se netloustne

Není ani potřeba obávat se mléčného tuku. Mléčné výrobky (s výjimkou másla) představují u dětí ve věku od 1 do 13 let pouze asi 10 % celkového příjmu tuku a přibližně 25 % celkové energie. Energetický příjem z konzumace tekutého mléka představuje u malých dětí přibližně 6 % celkového příjmu energie.

 Neochucené mléčné výrobky jsou zdarma

Nové podmínky se promítly i do sortimentu dodávaných výrobků. Daleko větší důraz je dáván na dodávky neochucených mléčných výrobků, především mléka, ale také zakysaných mléčných výrobků a sýrů. „Naprosto nově jsou vybrané mléčné výrobky dodávány žákům do škol zcela zdarma. Týká se to ovšem jen konzumního neochuceného mléka a neochucených fermentovaných výrobků a sýrů, na které je poskytována plná podpora. Naopak na vybrané ochucené výrobky si žáci musí připlácet, protože dotace ceny je jen částečná,“ dodává Michal Němec, ředitel Laktea, o.p.s.