Drahně let si připomínáme den 28. září, kdy byl na povel svého mladšího bratra Boleslava zabit kníže Václav před kostelem ve Staré Boleslavi. Od roku 2000 se tento do té doby památný den slaví i jako státní svátek nesoucí označení Den české státnosti.

Do Šeberova přijede i svatý knížepán

Svatováclavské slavnosti, které se hojně slaví v Praze i mimo ni, zavítají do Šeberova 29. září, konkrétně na parkoviště u Baráčnické rychty v Hrnčířích. Program bude slavnostně zahájen v 15 hodin, přičemž v 15:30 je v rámci historické rekonstrukce očekáván i slavnostní příjezd sv. Václava i s družinou.

Po celou slavnost bude na místě hrát a zpívat skupina Naboso Praha, nadšence do historického šermířského umění zase potěší skupina historického šermu Nostra Ex. V 17 hodin pak dojde na divadelní zinscenování historické veselohry Dívčí válka, kterou napsal František Ringo Čech. Inscenace se ujal divadelní soubor Artysti.

Kudy na slavnost?

Dopravní spojení na jih Šeberova je kromě automobilu nejideálnější v případě jízdy autobusem. Hned před Baráčnickou rychtou je zastávka MHD Hrnčíře, do které zajíždějí dvě autobusové linky. Mezi Vestcem a Opatovem jezdí linka č. 326; mezi Jesenicí a Opatovem pak jezdí linka č. 327.