Před rokem se tu nedalo skoro projít, dneska se u sousoší sv. Norberta, Václava a Zikmunda maximálně zastaví pár turistů pokochat se výhledem na Pražský hrad. Žádné vzkazy, květiny ani plápolající knoty. Poslední místo, odkud se legendární herec díval do chladných vod Vltavy a zaplatil za to životem, zelo v den smutného výročí prázdnotou.

Přitom před dvanácti měsíci ke kamennému zábradlí mostu chodilo tolik lidí, že sem stánkaři pověsili papírovou ceduli s nápisem: Tříska 200 metrů. Nechtěli totiž pořád navigovat truchlící se svíčkami. Dneska by zjevně nemuseli otevřít pusu vůbec. Situace nebyla jiná ani den předtím. Nikde nikdo. Kdyby někdo přece jen chtěl zajít na Karlův most kvůli Třískovi, pravděpodobně by ho tam ani nepustili. V pondělí tu totiž Petr Jákl (45) natáčel svůj velkofilm Jan Žižka.

OSUDNÁ TRAGÉDIE

Herec sice zemřel 25. září v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích, o život ho ale připravil tragický pád ze zábradlí Karlova mostu. Do ledové Vltavy se odtud zřítil po 40 minutách, kdy seděl u sousoší sv. Norberta, Václava a Zikmunda. Nejdřív z kamenného ostění na výzvu ochranky slezl, ale jen co se ostraha vzdálila, vrátil se zpátky. Když ho dva Poláci vytáhli z vody, záchranáři mu ještě dokázali obnovit činnost srdce a v umělém spánku ho převezli do nemocnice. Zlomená páteř a další těžká zranění, která si zřejmě způsobil o mostní pilíř, ale byla smrtelná.

Video: Výjimečný snímek s Janem Třískou (†80) Radúz a Mahulena se vrací v obnovené podobě.

Video
Video se připravuje ...

Výjimečný snímek s Janem Třískou (†80) Radúz a Mahulena se vrací v obnovené podobě. Česká televize

Fotogalerie
31 fotografií