Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vezměte to od podlahy! Poradíme vám, co funguje na lamino, koberec i parkety

/
  • Tipy, jak čistit podlahy
    Tipy, jak čistit podlahy (iStock)
    29. ledna 2023 ● 06:00

    Ať už máte doma na zemi položenou laminátovou podlahu, dlažbu či lino, všechny podlahy jsou vystaveny mnoha každodenním vlivům, které je opotřebovávají. Aby vypadaly stále jako nové, je nutné jim dopřát správnou péči a čištění. Poradíme vám, jak na to!

    Jednotlivé typy podlah mají různé nároky na údržbu a úklid. Obecně ale platí, že jedině pravidelnou údržbou zabráníme působení škodlivých vlivů na podlahu a prodloužíme jejich životnost. Každý den bychom měli podlahovým krytinám věnovat alespoň pár minut svého času a nenechávat vše jen na velký úklid jednou za týden.

     

    Mějte vždy po ruce smeták nebo vysavač, který by měl být vybaven ochranou proti poškrábání, a zbavujte se pravidelně prachu a nečistot, které se i za pouhý den nashromáždí. K mytí podlahy bychom se měli dostat minimálně jednou týdně. Vytírání nám jistě usnadní nejrůznější mopy, které jsou vhodné k čištění všech typů podlah. Pečovat o podlahu můžete také pomocí olejů a vosků, které její povrch zvýrazňují. Důležité je však vybírat ty, jež jsou určeny pro váš typ podlahy.

     

    Jak tedy pečovat o podlahu z vinylu, dřeva či laminátu?

  • 1.

    Vinylová podlaha je hit

    Autor: iStock

    Vinylová podlaha je krytinou nové generace a stává stále oblíbenější . Díky skvělým vlastnostem jednoznačně předčí laminátové podlahy. Podlaha je skládána z několika vrstev. Je vhodná pro celoplošné lepení nebo volnou pokládku (plovoucí vinylová podlaha). Tato krytina je velice odolná vůči různým nečistotám, je velice pružná a tvrdá, tudíž vydrží i nechtěné pády věcí a tlumí kročejový hluk. Dále je také příjemná na chůzi a teplá na dotek. Velkou výhodou je, že podlahy z vinylu je možné použít téměř všude.

     

    Díky jejich odolnosti proti vlhkosti a vodě lze tyto krytiny dokonce použít i v koupelně. A tak i čistění těchto podlah je celkem bezproblémové. Nečistot se můžete zbavit pomocí smetáku, vysavače i mopu. V případě větších nečistot je dobré použít speciální přípravky přímo na čistění vinylové krytiny. Důležitá je ale také pravidelná údržba, což znamená vytvoření ochranného filmu na povrchu podlahy, který ji chrání před ulpíváním nečistot, zvyšuje otěruschopnost a vylepšuje celkový estetický dojem. Stačí když jednou měsíčně použijeme některý z prostředků na údržbu vinylových podlah.

  • 2.

    Dřevěná podlaha je krásná, ale náročná na údržbu

    Autor: iStock

    Dřevěné podlahy, ať už masivní či parketové, jsou nejlepší volbou z hlediska kvality použitého materiálu, jeho autentického vzhledu a užitnými vlastnostmi. Jen pořízení takové podlahy je určitě dražší a s údržbou a čištěním je to trochu složitější. Vždy používejte jen speciální prostředky na údržbu dřevěných podlah či parket. A vybírejte také podle toho, jaký typ úpravy vaší podlahy máte. Jiný prostředek budete potřebovat například na lakované podlahy, jiný zase na podlahy ošetřené olejem a voskem.

     

    Každopádně dřevěnou podlahu udržujte čistou zametáním, vysáváním a jen občasným vytíráním vlhkým, nikoli hodně mokrým hadrem. Velké množství vody může totiž způsobit nabobtnání. Lakované podlahy jsou poměrně odolné, přesto lak podléhá přirozenému opotřebení. Na mírně opotřebenou podlahu můžete použít speciální osvěžovač. Na více opotřebenou je potřeba už zavolat profesionály, kteří podlahu přebrousí a znovu nalakují. U podlahy ošetřené olejem můžete zvýšit odolnost podlahy použitím pastového vosku. Jeho vrstvu budete muset nechat obnovit jednou za rok či dva.

  • 3.

    Laminátová podlaha nemá ráda vodu

    Autor: iStock

    Laminátové podlahy patří mezi nejoblíbenější podlahové krytiny. Nejsou drahé, vzhledem se podobají dřevěným podlahám a snadno se pokládají. Jen je to s jejich péčí a údržbou trošku složitější a některými základními chybami si ji můžete celkem snadno zničit. Stejně jako dřevěným podlahám, tak i laminátovým škodí nadměrná vlhkost. Při vytírání se tedy vždy držte důležitého pravidla, že čím méně vody, tím lépe. Dbejte tedy na to, aby byl hadr či mop pečlivě vyždímán. Příliš vody totiž může způsobit zvlnění nebo i nenávratné zničení.

     

    Pamatujte také, že na laminátovou podlahu nepatří žádné vosky, leštěnky a jiné obdobné přípravky. Buď stírejte jen vodou se saponátem, nebo si na silné znečištění pořiďte speciální prostředek na laminátové podlahy. Každý den si ale najděte čas na suché čištění. Povrch je je nejlepší zametat smetákem nebo vysavačem, který má nástavec na hladké povrchy. Veškeré hrubé nečistoty totiž na plovoucí podlaze fungují jako brusný papír. Vyhnete se tak poškození podlahy.

  • 4.

    Keramická dlažba má problematické spáry

    Autor: iStock


    Dlažba je oblíbená hlavně v koupelnách, kuchyních či předsíních a její údržba je poměrně jednoduchá. Při vytírání dlažby se nemusíte bát většího množství vody. Důležitou zásadou ale je, že byste neměla při čistění dlažby používat prostředky obsahující nějakou abrazivní složku, ale sáhnout raději po obyčejných neagresivních saponátech. Ve vzniklých rýhách by se zbytečně udělalo místo pro usazování špíny a nečistot a dlažba by se brzy znehodnotila.

     

    V koupelně se na keramice rád usazuje vodní kámen, v boji proti němu je nejúčinnější octová voda. Na dezinfekci spár i proti plísním se hodí běžný dezinfekční prostředek (například Savo). Vyzkoušet můžete také domácí parní čistič, který zaschlou špínu rozpustí párou. Pustit se poctivě do zašlých spár můžete s pomocí starého zubního kartáčku a směsi , kterou si připravíte z jedlé sody, kypřícího prášku a teplé vody.

  • 5.

    Linoleum je nejméně náročné na údržbu

    Autor: iStock

    Ideální formou čištění u linolea je čištění za sucha. Volné nečistoty prostě vysajete vysavačem či použijete prachový mop k vytření běžného prachu. Při vlhkém čistění používejte mop a pH neutrální prostředek (v poměru cca 50 ml na 10 l vědro vody.) Příliš kyselé nebo příliš zásadité přípravky mohou významně poškodit povrchovou úpravu materiálu. Pokud se na linoleu objeví skvrny, odstranit byste je měla okamžitě, mohly by totiž vniknout do podlahoviny. Na málo odolné skvrny postačí navlhčený hadřík, na více odolné použijte speciální čistič na tento povrch.

     

    Vše potřebné pro krásné a čisté podlahy pořídíte na našem Blesk Bazaru!

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy