Také máte doma ukrytý ošoupaný a polorozpadlý sešit receptů po babičce? Nebo přípravíte rodinnou lahůdku z paměti? Teď se může stát jedním z pokladů sbírek pražského zemědělského muzea (NZM) v rámci vědeckého projektu Kulinární dědictví českých zemí.

„Kulinární kultura je součástí našeho každodenního života. Často si ani neuvědomujeme, jak jsou pokrmy připravované dle receptů našich babiček či prababiček vzácné,“ prozradila Blesku jeden z důvodů výzvy k veřejnosti Jitka Sobotková z NZM. Cílem projektu je sesbírat lokálně jedinečné recepty z Čech, Moravy a Slezska a uložit je vedle knih Magdaleny Dobromily Rettigové (†60) či Marie Úlehlové-Tilschové (†81), žen, které vaření a jeho výuce zasvětily život.

5182593:full:true:true

Současná gastronomie plná exotických chutí, přísad a nových postupů není nic nového. Bohatí měšťané a šlechtici se vždy inspirovali cizozemskými kulinárními vlivy. Kuchyně nižších vrstev byla o poznání střídmější. „Rozdíly se v dnešní době stírají, trendem je návrat k původním receptům, surovinám a postupům. Zachycení těch původních je naším důležitým úkolem,“ uvedla Sobotková.

Chcete pomoci s uchováním kulinárního bohatství českých zemí? Pošlete svůj recept či jeho fotografii na mail: jitka.sobotkova@nzm.cz. Uveďte podrobností o receptu, kuchařce či receptáři, a také z jakého období a regionu recept pochází. Projektu předcházely letité výzkumy, na které nyní naváže tým badatelů z Národního zemědělského muzea, Slezské univerzity v Opavě, Vysoké školy hotelové v Praze a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Vašemu receptu tak bude věnována skutečně odborná péče.

5182587:full:true:true

Uvařte si rambulici

Na rambulici, čili ovocnou polévku z Podkrkonoší, budete potřebovat: 1 litr vody, 25 až 50 dkg sezónního ovoce (na podzim zejména jablka či švestky), 0,25 litru mléka nebo 0,25 litru husté kysané smetany, 1 lžíci bramborového škrobu, badyán, skořici, piškot a cukr. Omyté a očištěné ovoce nakrájíme, oloupeme, zbavíme jádřinců nebo vypeckujeme a dáme vařit do vody se špetkou soli, badyánem a skořicí. Po rozvaření dle chuti osladíme a zahustíme takzvanou zátřepkou ze sladkého mléka nebo kysané smetany a lžičky bramborového škrobu. Podáváme se sladkým piškotem.

Fotogalerie
1 fotografie