Výlet zdarma do jedenácti zemí pojedenácté! Brňané měli možnost seznámit se s jednotlivými kulturami národů, které žijí ve městě. „Letošní novinkou byl speciální host, populární ženský pěvecký sbor ze Slovinska,“  prozradila PR Veronika Moserová.

Cizokrajné jídlo a pití bylo zdarma

Podkarpatští Rusíni uvařili tradiční ukrajinskou polévku z červené řepy neboli boršč. Bulhaři napekli koláče a nabízeli také oblíbenou balkánskou sladkou specialitu – chalvu. Slovinci se prezentovali výrobky z vína.

Rusové nabízeli horký čaj z pestrobarevného samovaru. „Jídlo a nápoje byly na stáncích k ochutnání zcela zdarma, stejně jako v loňském roce. Populární byl opět boršč i maďarské pálivé speciality,“ sdělila Moserová.

Video
Video se připravuje ...

Setkání brněnských menšin se konalo pojedenácté. Markéta Malá

Harmonikář zahrál s ruskými Matrjoškami 

Krojovaný průvod s vlajkami prošel z Moravského náměstí na náměstí Svobody a zpět. Na úplný závěr šestidenního festivalu pak zástupci jednotlivých menšin předvedli krátká vystoupení. Němci a Slovinci zazpívali. Bulhaři, Slováci a Řekové tančili.

Členové ruského kulturního osvětového sdružení na Moravě - Matrjošky - připravili ke zpěvu různé scénky. Hrál i harmonikář,“ usmívala se Moserová a dodala, že ženy oblečené v kostýmech vypadaly i naživo jako matrjošky.

Ani nevnímám, že se Československo rozdělilo

Já jsem se před lety ocitl v Brně jako menšina. Přijel jsem na Moravu v roce 1979 na vojnu do slovenského souboru Jánošík. V Brně jsem zůstal. Trauma nemám, ani nevnímám, že se Československo rozdělilo,“ tvrdí vedoucí souboru Púčik Vlastimil Fabišik.

V zaměstnání kolegům a nadřízeným nevadí, že Fabišik mluví slovensky. „Češtinu ovládám, ale mnoho lidí po mě chce, abych hovořil slovensky. Například v mém zaměstnání, pracuji v Národním divadle v Brně,“ prozrazuje.

Brno - studentské město i pro Slováky

Brno je studentské město. Studuje tu deset tisíc Slováků. Brno je zlatá loď. Slováci se ani po vystudování nevrací zpět a zůstávají tu,“ tvrdí vedoucí úspěšného folklorního soubor Púčik, který ve městě Brně působí od roku 1991.