Rozesmáté černé zvířátko milují už tři generace Čechů, Krtek se díky astronautovi Andrewovi Feustelovi podíval i do vesmíru. Teď ale možná úplně zmizí... Ilustrátor a duchovní otec Krtečka Zdeněk Miler zemřel před sedmi lety. A právě tak dlouho trvají soudní spory mezi členy jeho rodiny, kteří bojují mezi sebou navzájem i s právničkou Milenou Fischerovou. A někdy je opravdu těžké se v síti vztahů vyznat.

Musí z pultů

Výtvarnice Kateřina Milerová vydala knížku Krtek na návštěvě. Postavičky maluje na základě dohody se svým otcem, tu ale Milena Fischerová napadla jako neplatnou. A soud jí dal za pravdu. Všechny výtisky knížky se musí stáhnout z obchodů. Výtvarnice prohlásila, že s tím, aby na otcovu práci navázala, nesouhlasí vedle Fischerové také druhá Milerova dcera a její sestra Barbora. „Tyto dvě dámy se zasloužily o to, že Krtek už nebude pokračovat. Jejich nenávist a nepřejícnost je velmi vydatná,“ poznamenala.

Víte, že?

Kateřina Milerová stihla po knize Krtek na návštěvě vydat loni ještě knížku Krtek a zahrádka. Zákaz se může týkat i této publikace.

Karolína Milerová (vnučka)

Karolína Milerová (vnučka)
Autor: Archiv Blesku

Žila se svými prarodiči od čtrnácti let. Dva měsíce před svou smrtí v roce 2011 jí její dědeček poskytl nevýhradní licenční smlouvu na své dílo. „Proslavila se“ prodejem postavičky Krtečka do Číny, kde dostal kamarádku pandu. Advokátka a správkyně dědictví Milena Fischerová ale tvrdí, že je smlouva neplatná.

Emilie Milerová (vdova po výtvarníkovi a matka Kateřiny a Barbory)

Emilie Milerová (vlevo, vdova po výtvarníkovi a matka Kateřiny a Barbory)
Autor: Archiv Blesku

Ve sporu s advokátkou Milenou Fischerovou se zastala své vnučky Karolíny. Prohlásila, že její manžel poskytl Karolíně práva na Krtečka vědomě a v dobré psychické kondici.

Milena Fischerová (advokátka)

Milena Fischerová (advokátka)
Autor: Archiv Blesku

Advokátka, kterou výtvarník ustanovil správkyní licenčních smluv a svého dědictví v roce 2006. Ta napadá smlouvy, které Zdeněk Miler poskytl své vnučce a dceři. „Pan Miler zanechal více závětí, dědická dohoda by měla vyřešit správu autorských práv po skončení dědického řízení, k dohodě dosud nedošlo,“ tvrdí Milena Fischerová. Podle ní protahování řízení není v jejím zájmu a ze správy jí, podle ní, neplyne žádný zisk.

Kateřina Milerová (dcera)

Kateřina Milerová (dcera)
Autor: Archiv Blesku

Ilustrátorka, která se svým otcem dlouhá léta spolupracovala. Zdeněk Miler jí poskytl smlouvu, aby směla „zpracovávat postavu Krtka a tvořit nová díla“. Kateřina tedy neposkytuje licence pro hračky apod., ale vydává pouze vlastní tvorbu. Krtkovi přikreslila kamarádku „paní Krtkovou“. Karolína Milerová nejprve proti knihám své tety vystupovala, později se smířily. Milena Fischerová ale smlouvu poskytnutou Zdeňkem Milerem napadla s tím, že chybí „ustanovení o odměně“, a proto je neplatná.

Barbora Milerová (dcera)

Ve sporu správkyně dědictví a Karolíny Milerové se Barbora postavila proti své dceři. V roce 2013 prostřednictvím svého právníka prohlásila, že Milena Fischerová postupuje správně. Šlo o to, že byl právně napaden Karolínin prodej licence na předměty s Krtkem. Nesouhlasí ani s tím, aby Krtka malovala její sestra Kateřina.

Michal Holub (syn z prvního manželství)

Michal Holub (syn z prvního manželství)
Autor: Archiv Blesku

Žije ve Švýcarsku, nenese slavné příjmení biologického otce, protože přijal jméno svého otčíma. V roce 2011 se přihlásil do dědického řízení o svůj podíl a od té doby čeká…

Fotogalerie
9 fotografií