Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim hostil Muna na luxusním banketu. Pálenkou i polévkou ze žraločích ploutví

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
19. září 2018
12:05

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nechal na počest jihokorejského prezidenta Mun Če-ina uspořádat luxusní banket, plný vybraných delikates jako například polévka ze žraločích ploutví. Ještě před večeří se Kim pochlubil obrazem znázorňujícím jeho a Muna na jednom z předešlých summitů. Po jídle následovala vystoupení korejských umělců, informoval deník Daily Mail.

V severokorejské metropoli Pchjongjangu probíhá letos už třetí mezikorejský summit, včera do KLDR jako první jihokorejský prezident po 11 letech přiletěl Mun Če-in, doprovod mu dělala manželka Kim Jung-sook a početná část jeho vlády. Kim na Muna čekal doslova s otevřenou náručí a Muna na přivítanou srdečně objal. Společně pak projeli Pchjongjangem v otevřeném mercedesu.

„Doufáme, že se budete cítit jako doma,“ řekl Kim Munovi. Po spektakulárním uvítání, které Severokorejci nacvičovali několik týdnů, přišel neméně okázalý večerní banket. Oba muži si během večera několikrát připili červeným vínem na mír.

Nakládaný kořen i ovesná kaše

Na večeři se servírovalo všechno od mořských plodů a polévky ze žraločích ploutví, až po sladkou ovesnou kaši a nakládaný kořen platykodonu a houby macutake. Nápojem večera bylo červené víno, na stole nechyběla ani rýžová pálenka. Mun přivezl Kimovi cenný dárek, vzácnou historickou mapu sjednocené Koreje.

Kim se Munovi pochlubil jejich společným obrazem. Kim se Munovi pochlubil jejich společným obrazem. | ČTK

Znovusjednocení Koreje bylo motivem celého večeře a všude na stěnách visely mapy spojeného státu. Vrcholem dohod by mělo být ujednání, že se Jižní a Severní Korea budou společně ucházet o pořádání Letních olympijských her v roce 2032.

Mun se již před odletem nechal slyšet, že cílem jeho cesty je zajistit trvalý mír a posunout hovory o denuklearizaci, čehož podle výsledků prvních jednání dosáhl. Kim přislíbil trvale rozebrat zkušební středisko raketových motorů a odpalovací rampu, souhlasí také s mezinárodní kontrolou expertů.

Odzbrojování KLDR pokračuje

„Náš diplomatický vztah je založen na společné důvěře a přátelství,“ prohlásil jihokorejský prezident. „Neseme obrovskou zodpovědnost. Rozhodnutí, ke kterému dojdeme, ovlivní celý svět,“ dodal Mun. Kim potvrdil, že dostojí slibu ze singapurského summitu, kde se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi zavázal, že v KLDR proběhne naprosté jaderné odzbrojení.

Zobrazit celou diskusi