Přestože skuteční znalci vína používají pomalu na každý typ svého oblíbeného nápoje, ba dokonce na každou odrůdu vína jinou číši, na to, abyste mohli vychutnat svou sklenku vína, nemusíte mít desítky nádob. Standardně by měly být součástí vybavení baru průměrného milovníka vína dva typy sklenic.

BALON A TULIPÁN

Sklenice na červené víno je širší, „baculatá“, její tvar vystihuje označení „balon“, neboť je kulatá s otevřenějším hrdlem, víno se v ní dobře provzdušní. Na víno bílé a růžové je vhodná sklenice uzavřenější a vyšší, tzv. „tulipán“ – mírně protáhlý typ sklenice dokáže udržet nižší teplotu vína a díky tomu, že se zužuje směrem k hrdlu, kumuluje aromatický projev vína. Tuto dvojici doplňují sklenky na sekt, případně šampaňské, pro které se používá výraz „flétna“. Je to vysoká, štíhlá a k vrcholu mírně zúžená sklenice, která má schopnost udržet nižší teplotu nápoje a dá vyniknout perlení. Přežité jsou v tomto ohledu jak „misky“ na sekt, tak velmi úzké nádoby. Zajímavostí je, že kvalitní sklenice opatřují výrobci laserovou značkou na dně. Má to praktický důvod – lehce tím poškodí sklo v jednom místě a po naplnění odcházejí bublinky z perlivého nápoje pouze z tohoto jediného bodu. Perlivost si tak zachová déle.

TENKÉ A ČIRÉ

I když možná rádi popíjíte víno ze sklenek po babičce s bohatým zdobením, znalci by dali přednost sklu čirému a bez jakýchkoli ozdob. Proč? Jen tak mohou správně posoudit barvu vína a jeho čistotu. Podobně je pro vyznění chuti vína důležité, aby sklo nádoby, do které víno naléváte, bylo co nejtenčí. Zajistí, že mezi ústy a vínem bude minimální překážka a víno se tak dostane k chuťovým pohárkům okamžitě. Delší stopka – nožička – chcete-li, je jaksi samozřejmostí, při výběru ale dbejte i na to, aby sklenka na dlouhé nožce měla i stabilitu.

DEKANTAČNÍ NÁDOBA

Součástí vinné kultury je dnes už neodmyslitelně také dekantační nádoba. Ta pomáhá vínu svým speciálním tvarem, aby se rozvinulo, uvolnily se látky, které se uvolnit mají, aby z něj odešly nečistoty nebo se odstranily usazeniny.

Čarovné sklenice

› Moderní technologie, ale také znalost lidského těla značnou měrou ovlivňují i výrobu právě nápojového skla. Je až neuvěřitelné, že výrobci sklenic dokáží jejich tvar, zaoblení v částech dotýkajících se rtů apod. uzpůsobit tak, že při pití nápoj zasáhne přesně tu část úst, kde jsou konkrétní chuťové pohárky. Jen díky nim určitý nápoj dokonale vychutnáte. I to může být odpověď na to, proč jsou některé sklenice