Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman vstával v „zatracenou noční dobu“. S Babišem řešil rozpočet i kouzlo WC

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, kal, ČTK - 
19. září 2018
09:00

Vláda ve středu schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun. A na závěrečnou diskusi do Hrzánského paláce za kabinetem Andreje Babiše (ANO) vyrazil i prezident Miloš Zeman. Hlava státu musela jít přitom „do sebe“ a vstát kolem sedmé ráno, aby byl Zeman už před osmou na jednání, kde strávil přes hodinu. Loni na jaře během sporů s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) přitom prezident mluvil o tom, že sedmá je „zatracená noční doba, kdy normální lidé spí a nejednají“.

Prezident Miloš Zeman přijel do Hrzánského paláce na čas. Přesně v 7:40. Z Pražského hradu to měl přitom jen pár metrů. Výstup z auta už mu dělal trochu problém, jeden z bodyguardů zatarasil novinářům výhled.

„Tady už jsem dlouho nebyl,“ přivítal se Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem při příjezdu do paláce, kde teď dočasně vláda zasedá.

Blairovi ze záchoda ukázal Malou Stranu

Zeman se Babišovi svěřil, že coby premiér přijímal právě v Hrzánském paláci často zahraniční delegace. „Například Tonyho Blaira, protože ty terasy, kam teď přijdeme, tam je krásný výhled,“ rozpovídal se prezident. Babiš prý zase svým zahraničním návštěvám ukazuje Hrzánský palác jako naše hodnoty, které postavili naši předkové.

Podle Zemana je nejkrásnější výhled na Prahu ze záchodu Hrzánského paláce, kam vzal právě i bývalého britského premiéra. „Kde Slavíček maloval, a to je zajímavé, maloval na záchodě, a když tady byl Tony Blair, tak jsem ho tam zavedl, aby se podíval na Malou Stranu. Je vidět, že i prozaická místa, jako je toaleta, mají své kouzlo,“ zažertoval drobně Zeman, kterého po celou dobu mírně podpíral i člen jeho ochranky.

Po svém úvodním výstupu se prezident s premiérem začali přesouvat pomalu do zasedací místnosti, kde zasedá vláda. Právě kvůli tomu Zeman dorazil. S ministry chtěl totiž probrat přípravu státního rozpočtu na příští rok. Na dotaz reportéra Blesk Zpráv v rychlosti odpověděl, že je s rozpočtem částečně spokojený.

K rozpočtu jen drobné výhrady

„Drobné výhrady ano, zásadní výhrady ne,“ zhodnotil návrh rozpočtu prezident a následně se vydal s premiérem na zmíněné terasy s výhledem na probouzející se Prahu. „A teď jdeme po schodech, to je pro mě vždycky problém,“ posteskl si Zeman.

Zeman je s návrhem rozpočtu spokojen. Ocenil, že ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) počítá s deficitem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovala. Prioritami rozpočtu jsou investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. Sněmovna bude o rozpočtu definitivně hlasovat v prosinci.

Minulý čtvrtek Zeman udělil kabinetu za rozpočet „jedničku s hvězdičkou“. Na TV Barrandov uvedl, že si váží toho, jak Schillerová původně plánovaný schodek rozpočtu 50 miliard korun snížila na 40 miliard. Je to podle něj cesta k vyrovnanému rozpočtu v příštích letech.

Na vládu se Zeman kvůli rozpočtu vrátil po třech letech

Prezident poukázal na to, že dva předchozí státní rozpočty vždycky skončily pro stát lépe, než jak byly schváleny. Pochybnosti má o zhruba šesti miliardách, které mají z rozpočtu jít na slevy jízdného pro studenty a důchodce. Schvalování rozpočtu na úrovni kabinetu se Zeman naposled účastnil před třemi lety.

Spolu se zákonem o státním rozpočtu vláda rozhodovala o doprovodných normách, například o zvýšení důchodů, které je do plánu hospodaření státu zahrnuto, či o rozpočtu státního fondu bydlení.

Menšinový kabinet rozpočet projednal minulý týden i se sociálními partnery na tripartitě. Opozice návrhu vyčítá nízký podíl investic a vysoký deficit v době hospodářského růstu. Deficit nepovažuje za optimální ani Národní rozpočtová rada. Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Sněmovny do konce září.

svojnice ( 19. září 2018 16:15 )

Jen moučné výrobky, chleba a vše, mouka, bude o 100 % dražší., už jednají. Aby se neřeklo tak to srazí na 80 %.

sores ( 19. září 2018 15:39 )

To je keců okolo důchodů jakoby bylo přidáno 1x tolik ale ubohých pár stokorun je fraška. Je to sice nejvyšší valorizace od konce války ale ve skutečnosti se budou mít důchodci rok od roku hůře. Ještě budou lidi na Zemana vzpomínat až bude na jeho místě takový doby.t.ek jako byl Klaus sebestředný!!

svojnice ( 19. září 2018 15:10 )

Věřím že se v Lánech dobře spává.

svojnice ( 19. září 2018 15:05 )

Ani nemohl hlupáčku, byl KRÁL.

prasatkopepicek ( 19. září 2018 12:59 )

Podstatne je, ze vubec vstal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa