Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syřané omylem sestřelili ruské letadlo. Putin: „Byl to souběh tragických událostí.“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
18. září 2018
09:40

Syrská protivzdušná obrana omylem sestřelila ruský vojenský letoun Il-20. Za ruským strojem se totiž kryly izraelské stíhačky, které ostřelovaly cíle v Sýrii. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Vinou Izraele podle mluvčího ministerstva zahynulo 15 ruských vojáků. Rusko pohrozilo Izraeli přiměřenými odvetnými kroky, uvedly ruské tiskové agentury. Moskva si předvolala izraelského velvyslance v Rusku. Izraelská armáda odpoledne v souvislosti se sestřelením ruského letounu vyjádřila lítost, zdůraznila ale, že vinu nese Damašek.

Ruský prezident Vladimir Putin označil katastrofu ruského letounu Il-20 za souběh tragických okolností, ruská reakce se prý zaměří na posílení bezpečnosti vlastních vojáků.

Rusové o útoku Izraelců věděli, varování přišlo pozdě

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu si v telefonátu se svým izraelským protějškem Avigdorem Liebermanem postěžoval, že bez ohledu na dohodu s Izraelem o předcházení nebezpečným incidentům bylo ruské velení o úderu izraelských stíhaček F-16 na syrské cíle informováno pouhou minutu před akcí. Veškerá vina tak podle ministra leží na Izraeli.

„Provokativní počínání Izraele hodnotíme jako nepřátelské. V důsledku nezodpovědného počínání izraelského vojska zahynulo 15 ruských vojáků. To naprosto neodpovídá duchu rusko-izraelského partnerství,“ řekl mluvčí ministerstva generálmajor Igor Konašenkov. „Vyhrazujeme si právo na adekvátní odvetné kroky,“ dodal podle agentury TASS.

Útok izraelských raket

Izrael předem nevaroval velení ruského uskupení v Sýrii a o své akci jej uvědomil „méně než jednu minutu před úderem, což neumožnilo stáhnout ruský letoun do bezpečí“, řekl Konašenkov podle agentury RIA Novosti. Il-20 byl podle něj sestřelen raketou S-200.

Pátrání po troskách a tělech vojáků

Ruské lodě a potápěči mezitím vyzdvihli z moře trosky sestřeleného letounu i „části těl posádky“, oznámilo ruské ministerstvo. Stroj dopadl asi 27 kilometrů západně od syrského pobřeží. Do pátrání se zapojilo osm plavidel ruského námořnictva, připlout má také loď vybavená dálkově řízenými podvodními aparáty, které jsou schopny se ponořit až do hloubky 2500 metrů.

Podle ruského ministerstva se letadlo ztratilo z radarů zhruba v době útoku izraelského letectva na syrskou Latákíji. Výzvědný letoun Il-20 zmizel v pondělí kolem 23:00 moskevského času (22:00 SELČ), když se vracel na leteckou základnu Hmímím v Sýrii.

Izrael vyjádřil lítost

Izraelská armáda odpoledne vyjádřila lítost v souvislosti s incidentem. Zároveň ale uvedla, že vinu nese bezhlavá střelba protiletadlové obrany, a doplnila, že se syrské síly ani „neobtěžovaly ujistit“, že ve vzduchu nejsou ruská letadla. Izraelská armáda doplnila, že její stíhačky v Sýrii mířily na syrský cíl, jenž měl šíitskému radikálnímu hnutí Hizballáh doručit zbraně. V době, kdy byl ruský letoun sestřelen, byly ale stíhačky už v Izraeli, uvedla armáda.

Damašek zatím žádné vyjádření k incidentu neposkytl.

Francouzský generál Jean-Paul Palomeros, někdejší šéf generálního štábu francouzského letectva, v rozhovoru s AFP uvedl, že nevidí důvod, proč by se technologicky vyspělé izraelské stíhačky schovávaly za ruský letoun. Neštěstí mimo jiné i proto přičetl chybě v komunikaci mezi ruskou a syrskou armádou.

Vojenský letoun Il-20

Letoun Il-20, v kódu NATO zvaný Coot (Lyska), slouží k radioelektronickému průzkumu a boji; vybaven je infračerveným skenerem, optickými senzory a radiolokátorem s bočním vyzařováním. Vyvíjel se od roku 1965 na základě civilního dopravního letounu Iljušin Il-18, což umožnilo v nejkratší době a s minimálními náklady vytvořit průzkumný stroj vybavený speciálním zařízením.

Prototyp Il-20 se vznesl do vzduchu poprvé v létě 1969. Od těch dob byl několikrát modernizován, naposledy v tomto desetiletí. V Sýrii se osvědčil při koordinaci náletů ruského letectva a střel s plochou dráhou letu Kalibr.

Sestřelil letoun ruský obranný systém?

Syrská armáda využívá systém protivzdušné obrany, který získala od Ruska. To je spojencem syrské vlády a do tamních bojů se zapojilo v roce 2015. S jeho a íránskou pomocí se vládním jednotkám podařilo vybojovat zpět dvě třetiny území. Od roku 2011 ze Sýrie uprchlo přes pět milionů lidí a o život přišlo více než 350 tisíc lidí.

 

Jana65 ( 18. září 2018 11:08 )

Odvetné opatření nemusí být vždy na 6.prioritě ( vojenské ). http://leva-net.webnode.cz/products/a6-priorit-zobecnenych-prostredku-rizeni/

Antonin Blaha ( 18. září 2018 11:07 )

 Kdo ma trochu znalosti o moderni PVO obrane musi nad timto clankem jen nevericne kroutit hlavou😂💩

Jana65 ( 18. září 2018 10:20 )

Ministerstvo obrany Ruska uvedlo, že si vyhrazuje právo na adekvátní odvetná opatření poté, co kvůli akci Izraele nad Středozemním mořem byl sestřelen raketou syrské protivzdušné obrany ruský Il-20. „O plánované operaci Izrael velení ruského uskupení vojsk v Sýrii nevaroval. Na „horké lince“ obdrželi oznámení méně než jednu minutu před útokem, což nedovolilo vyvést ruský letoun do bezpečné zóny“. „Považujeme tuto provokativní akci Izraele jako nepřátelský akt. To naprosto neodpovídá duchu rusko-izraelského partnerství. Vyhrazujeme si právo na odpovídající odvetná opatření“, zdůraznilo Ministerstvo obrany. https://russian.rt.com/world/news/555362-minoborony-otvet-izrail-siriya

Jana65 ( 18. září 2018 10:00 )

Nenapsali jste vše.Ruské radary také registrovaly starty raket z francouzské fregaty ve Středozemním moři. Komentář Terezy Spencerové: „Tak já teda nevím... Putin s Erdoganem se dohodli, že obeženou Idlíb ‚demilitarizovanou zónou‘, která bude mít 15 až 20 kilometrů, do 10. října z ní zmizí těžké zbraně a dohlížet na ni budou ruské a turecké jednotky... zkrátka, že žádná ofenzíva proti Idlíbu nebude... spíš, že se Idlíb promění v jakousi ‚Gazu 2.0‘... a jakmile tím Západu sebrali ‚humanitární katastrofu v Idlíbu‘, nad níž tady spousta vlivných ‚lomila rukama‘ namířenýma k různým červeným čudlíkům... začaly – pouhé dva dny po izraelském raketovém útoku na damašské letiště – rakety ze Středomoří, kde je jen západní útočná flotila (plus je ve hře i Izrael, samozřejmě, a čím dál víc prstů ukazuje právě na něj), létat na Latákii, Tartús a okolí... a tam má Rusko své základny... to jako že "vzali jste nám "humanitární katastrofu" a ‚Asadův chemický útok‘ v Idlíbu, to vám jen tak neprojde, za to musí Sýrie zaplatit???"... to už je fakt na hlavu až moc... je pozoruhodné, že zatím nikdo nechce prozradit, kdo rakety na Sýrii celou hodinu odpaloval... v zákulisí se tedy horečně telefonuje a přemýšlí, jestli náhodou nezačíná třetí světová... ale asi to bude vážnější až vážné, protože se do obrany prý zapojily ruské protivzdušné jednotky...“

Zobrazit celou diskusi