Od roku 1954, kdy se uznávaná profesorka zpěvu provdala za sbormistra dr. Bohumila Kulínského st. (†77), začali manželé spolupracovat s Československým rozhlasem.

Žák Klaus

Vedli zde takzvaná Kulínčata – dětský pěvecký sbor, v němž začínali např. Jiří Korn (69), Petr Janda (76), jazzmanka Jana Koubková (73) anebo skladatelé Jaroslav Uhlíř (73) či Petr Malásek (54). A zpívat k nim chodil i pozdější prezident Václav Klaus (77)! V roce 1973 manželé Kulínští odešli z rozhlasu a založili sbor Bambini di Praga. O čtyři roky později převzal jeho vedení jejich syn Bohumil.

Milující máma o něm vždy mluvila v superlativech. „Syn přinesl do práce nové nápady, mladou krev. V sedmnácti letech si založil vlastní sbor nejmenších dětí Bimbi di Praga. Vozil je do zkoušek i ze zkoušek, vymyslel pro ně rozkošné žlutobílé oblečení, všechny děti ho milovaly. S velkým sborem potom nastudoval velmi náročné skladby, do kterých se nám třeba ani nechtělo,“ vzpomínala nedávno matka Kulínského.

Soud a konec

O to větší rána pro ni byla, když byl její syn 25. listopadu 2004 zatčen pro pohlavní zneužívání nezletilých sboristek! „Myslím si, že je to celé nesmysl,“ tvrdila Kulínská od samého začátku. Obvinění bylo během vyšetřování rozšířeno na 49 případů v průběhu let 1984 až 2004. Případ vyvolával velký zájem médií a veřejnosti. Nakonec byl Bohumil Kulínský ml. v lednu 2009 odsouzen na pět a půl roku vězení za prokázané pohlavní zneužívání 23 dívek.

Zoufalá matka se po celou dobu bila za svého syna i pošramocenou pověst sboru. Když jejího syna obvinili a následně odsoudili, sama řídila Bambini di Praha až do jeho rozpuštění 28. června 2011.

Na kolenou

Stalo se tak krátce poté, co Bohumila podmínečně propustili z vězení. Poslední koncert se odehrál v pražské Městské knihovně. „Jsem unavená…“ prohlásila po něm profesorka Kulínská. Náhlá, nečekaná smrt jejího syna ji dostala opět do kolen. Nechápe, co se mu mohlo stát. „Nevíme zatím nic konkrétního! Jsem pořád mimo, je to hrozné,“ řekla včera Blesku uznávaná profesorka zpěvu.

Bohumil Kulínský starší zemřel v roce 1988. V tomto období Blanka Kulínská vedla Chlapecký sbor Pražského mužského sboru FOK. K jejím žákům patří např. David Koller (57), Petr Malásek (54), Jan Čenský (57), Tomáš Trapl (54) či dirigent Martin Kumžák (51).

Smrt stále šetří policie

„Případ stále vyšetřujeme jako náhlé úmrtí bez cizího zavinění,“ sdělil v pondělí odpoledne mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Vše by měla během několika dnů objasnit nařízená pitva!

Víte, že…

Blanka Kulínská dostala v roce 2010 od České hudební rady cenu za celoživotní umělecký přínos k rozvoji dětského sborového zpěvu.

Fotogalerie
13 fotografií