Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Top výmluvy realitních makléřů: Co říkají, když se jim nedaří prodat váš byt?

  • Autor: Zuzana Zelenková - 
    21. 9. 2018
    06:20

    Bytů je nedostatek a poptávka po nich šponuje cenu. Jak toho využívají realitní makléři? Portál umožňující prodej nemovitostí bez realitek přišel se sadou výmluv, které podle něj na trhu existují. Realitní komora ani samotní makléři nepopírají, že mezi sebou mají „černé ovce“. Tvrdí ale, že jsou to takoví prodejci, které se komora snaží eliminovat.

    Makléři používají baterii výmluv, kterými se snaží „vykroutit“ z toho, že se jim nemovitost nepodařilo prodat ve sjednaném termínu. Tvrdí to aspoň web Bezrealitky.cz, podle kterého jde o následující hlášky: 

    • Musíte zlevnit, cena je špatně nastavená
    • O tento typ nemovitosti není zájem
    • Zájemci na poslední chvíli odmítli
    • Zájemci nechtějí přistoupit na smluvní podmínky

    „Ve chvíli, kdy musíte vybírat z množství potenciálních kupců, je těžké odhadnout, který z nich je opravdu důvěryhodný, uvádí o sobě pravdivé informace a není zadlužený. Bohužel ze zkušeností našich klientů vyplývá, že se tím často nezabývá ani makléř či realitní kancelář,“ doplnil Hendrik Meyer z Bezrealitky.cz.

    Blesk Zprávy s tvrzeními konfrontovaly viceprezidenta Realitní komory ČR Jiřího Macháče. Podle něj opravdu existují makléři, kteří jsou nepoctiví a vymlouvají se třeba z vlastních pochybení. Podobné věty ale vůbec prý nemusejí být výmluvami, často se podle Macháče stane něco těžko předpokládatelného, co prodej zhatí.

    Podívejte se, jak Macháč vnímá kritizované hlášky makléřů:

  • 1.„Musíte zlevnit, cena je špatně nastavená“

    To může i nemusí být pravda, prodávající občas svoji nemovitost vidí jako super palác a chce za ni pět milionů. Seriozní makléř prodávajícího upozorní, že je cena vysoká. A pokud se prodej nebude dařit dva tři měsíce, tak cenu snížíme. Někdy se totiž stane, že kupec zaplatí i vyšší cenu. Může mít ke koupi jiný důvod a cena je pro něho až druhotná. Pokud makléř řekne, že je třeba snížit cenu, tak to je relevantní. Cena bytu je jeho jediná pohyblivá vlastnost, pokud to nikdo za dané peníze nechce, tak je na řadě snižování.

    Jak toho využívají realitní makléři? Portál umožňující prodej nemovitostí bez realitek přišel se souborem výmluv, které na trhu jsou. Jak toho využívají realitní makléři? Portál umožňující prodej nemovitostí bez realitek přišel se souborem výmluv, které na trhu jsou. | scom, archiv Blesku

  • 2.„O tento typ nemovitosti není zájem“

    To se stává třeba v případě, kdy je pozemek bez příjezdové cesty nebo na něm není možnost výstavby. Pak jsou nemovitosti (zejména) na vesnicích, které je dobré akorát zbourat, o ně kupci také nemívají zájem. Existují tedy nemovitosti, o které zájem není, většina si kupce najde, ale jsou neprodejné nemovitosti, většinou jsou to objekty něčím zatížené. (Web přitom tvrdí, že se v dnešní době prodá doslova všechno, pozn. red.)

  • 3.„Zájemci na poslední chvíli odmítli“

    Zájemce může chtít kupovat hypotékou, pokud banka zamítne úvěr, tak se špatně zjišťuje, proč se to stalo. Pak to je jedna z těch situací. O kupujícího tedy přijdeme, když na objekt najednou nemá peníze, nelze mu nic prodat. Samozřejmě že existují makléři, kteří tohle využijí.

    Je dobře, když si člověk makléře vybere podle referencí, a ne podle toho, že mu nabídl nejnižší cenu. Seriozní makléř si nechá zaplatit. Makléř, který prodává za pár korun, ke konci smluvní doby přivede nějakého strejdu, který na oko projevuje zájem a tím z prodávajícího vymůže prodloužení smlouvy k prodeji a tak podobně. To jsou makléři, které chceme eliminovat, v každém oboru je ale nějaký šmejd.

    Foto: 

  • 4.Makléř Martin: Prodá se všechno, ale...

    Podle realitního poradce Martina (54) z Prahy je situace složitější a nedá se zjednodušit jen na soubor výmluv. „Je pravda, že se dneska prodá v podstatě všechno, komplikací při prodeji ale může být celá řada. Klient nedostane hypotéku, prodávající si může představovat jiné peníze a nechce slevit, ale samozřejmě, i mezi námi jsou nepoctivci, zmínil.

    Dodejme, že provize realitních kanceláří se pohybují obvykle kolem čtyř procent z prodejní ceny nemovitosti. To například u bytu za dva miliony korun znamená 80 tisíc.

Zobrazit celou diskusi