Vinobraní opět dokázalo, že je pro Znojmo tou nejlepší formou zviditelnění. „Lákal nejen bohatý program a historický průvod, ale také burčák, víno i gastronomie, a to nejen ve Středověké krčmě, kde se mně osobně letos moc líbilo,“ svěřil se starosta Znojma Jan Grois.

Král se těšil na Pálavu

Největší pozornost příchozích se soustředila na sobotní historický průvod s 530 účinkujícími, v jehož čele jel český král Jan Lucemburský s chotí Eliškou. Roli nadšeně velebeného panovníka si vychutnal už pošesté místní rodák, seriálový herec Miroslav Hrabě (37), v roli Elišky Přemyslovny se představila po mateřské dovolené Šárka Charvátová.

„Pro mě coby Znojemáka je to velká čest. Průvod městem je paráda, i proto, že mám vždy po ruce spolehlivého koně. Až sundám královský šat, určitě dojde na víno. Rád sáhnu třeba po Pálavě,“ prozradil Blesku panovník.

Stejnou řeholi, tedy posloužit svému panovníkovi a do skončení program nechat patro suché, podstoupili i zbrojnoši a členové královského doprovodu. „Nepijeme až do večera, v kostýmech je to iluze a práce, což se s alkoholem neslučuje. Večer to určitě doženeme,“ usmíval se zbrojnoš Filip Jedlička z šermířského spolku Honoráta ze Žamberka.

Mezi desítkami tisíc příchozích byla i Pavla Talmanová z Rosic u Brna. „Víno chutnáme s mamkou, líbil se nám i rytířský turnaj. A zajdeme si  na některý z koncertů,“ svěřila se mladá žena, která atmosféru slavností zažila vůbec poprvé.

„Návštěvníci, kteří k nám přijeli letos poprvé, si už žádají termín příštího ročníku a jiní zase vyslovují nadšení tím, že se chtějí do Znojma přestěhovat. Je evidentní, jak pozitivně vnímají Znojmo díky našemu vinobraní turisté. To je hodně silné a radostné,“ neskrýval nadšení z vydařené akce František Koudela, ředitel pořadatelské Znojemské Besedy.

Rekord z roku 1967 odolává

Vůbec největší a dodnes nepřekonanou návštěvu zažilo město na jihu Moravy při premiérovém ročníku v roce 1967, kdy si víno a doprovodný program užilo 110 tisíc hostů. V roce 1974 tradici komunistické úřady přerušily, k obnovení oslav došlo opět v 90. letech. Příští 37. ročník Znojemského historického vinobraní se uskuteční od 13. do 15. září 2019.

Fotogalerie
35 fotografií