Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Horší než záchodové prkénko: Letištní přepravky jsou ráj bakterií, varuje studie

Autor: ula - 
15. září 2018
07:05

Je celkem známo, že v domácnosti číhá nejvíce bakterií v houbičce na nádobí, líheň bacilů je i v městské hromadné dopravě, klávesnici u počítače či na tlačítku u bankomatů. Nová britská a finská studie ovšem upozornila, že infekční rizika na nás číhají také na letištích, zejména v prostorách kontroly. Nejvíce bakterií, údajně ještě více než na záchodovém prkénku, je na plastových přepravkách. Výsledky studie přinesl portál New York Times. Letiště Praha bere podle svých slov studii s rezervou.

Vědci z univerzity v anglickém Nottinghamu a finského Národního institutu pro zdraví a sociální péči v zimě roku 2016 testovali během „špičky“ nejčastěji využívaná místa a plochy na letišti v Helsinkách.

Ještě hůře než toalety dopadly právě plastové přepravky, kde bylo nejvíce bakterií rhinoviru, který způsobuje běžné nachlazení a také viry chřipky typu A. Na toaletách dokonce žádný z těchto virů nalezen nebyl.

Proč je na přepravkách nejvíce bacilů? Důvod je prostý. Tisíce - a na velkých letištích i miliony - cestujících vkládají do přepravek kabelky, batohy, tašky s notebooky, klíče, mobily, bundy i boty.

Navíc je obecně známo, že nejvíce bakterií je na površích, kterých se nejčastěji dotýkáme - tedy na mobilních telefonech, kuchyňských houbičkách a podle studie i na gumových kachničkách do vany. Letecká doprava navíc neurychluje jen cestování lidí, ale také šíření různých nemocí do celého světa.

Závěry studie byly uveřejněny koncem srpna v odborném časopise BMC Infectious Diseases. Podle finské expertky na viry Niiny Ikonenové, která se studie zúčastnila, nebyla nikdy předtím žádná letiště testována na přítomnost bakterií. Studie by tak mohla pomoci vylepšit technologii při rekonstrukcích letišť.

Letiště Praha: Přepravky myjeme denně

Společnost Fanavia, která spravuje mnoho finských letišť, se proti průzkumu ohradila. „Veškeré letištní prostory splňují přísné hygienické normy, povrchy jsou denně čištěny, stejně jako plastové přepravky,“ uvedla společnost v prohlášení a dodala, že studie nedokazuje, že tyto viry by vedly k propuknutí nemocí.

S rezervou přistupuje ke studii i Letiště Praha. „Přepravky na stanovištích bezpečnostní kontroly na Letišti Praha se myjí denně, nebo po vyžádání ze strany pracovníka bezpečnostní kontroly či cestujících. Důsledně dbáme také na to, abychom při bezpečnostní kontrole v co největší míře oddělovaly přepravky určené pro odloženou obuv od přepravek pro běžné věci. Denně prochází úklidem pochopitelně také celé prostory bezpečnostní kontroly,“ řekl pro Blesk Zprávy Roman Pacvoň z tiskového oddělní Letiště Praha s tím, že obecně samozřejmě platí, že na místech s vyšší koncentrací lidí existuje také vyšší možnost výskytu bakterií.

Jiné studie ale už předtím dokázaly, že mikrobi mohou přežít na površích i několik dní.

Stačí kapesník před ústa

Podle profesora z nottinghamské univerzity Jonathana Van-Tamase se dá šíření nemocí zabránit velmi snadnými způsoby: Myjte si často ruce a kýchejte do kapesníku či rukávu, zejména na veřejných místech, jako jsou právě letiště.

havran2 ( 15. září 2018 09:02 )

Snad to taky mohou dezinfikovat ! ! !

syrucek ( 15. září 2018 08:42 )

 Aby se vědci neposr...

Zobrazit celou diskusi