Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kysané zelí je vitamínová bomba! Návod na snadnou domácí přípravu!

/
  • Doma vyrobené je nejlepší!
    Doma vyrobené je nejlepší! (Profimedia.cz)
    14. září 2018 ● 10:00

    Kobzole (brambory) a zelé, živobytí celé, říkali naši předkové! Takový jídelníček by nám sice asi dnes přišel  chudý, ale to nemění nic na tom, že kysané zelí je geniální zásobárnou vitaminu C a v zimě bude k nezaplacení. Zvláště to doma naložené!

     

     

  • 1.

    Zdroj léčivých probiotik

    Zatímco dnes nemáme v zimě nedostatek ovoce, které nám poskytuje vitamin C, dříve se v domácnostech citrusy přes zimu neobjevovaly a zelí tedy bylo vítaným spojencem v boji proti nachlazení. Navíc kysané zelí obsahuje probiotika, která podporují vstřebávání vápníku a železa.

     

    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Takhle nám zelí pomáhá!

    *Zvyšuje odolnost proti nachlazení.

     

    *Působí preventivně proti onemocnění trávicího traktu.

     

    *Snižuje krevní tlak. 

     .

    *Působí preventivě proti zácpě. 

     

    *Snižuje pravděpodobnost onemocnění močových cest a gynekologických problémů.

     

    *Podporuje detoxikaci těla a krvetvorbu.

    Zelí je skvělým zdrojem vitamínu C
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Vybírejte pozorně

    Domácí je domácí, ale i v obchodě koupené zelí může být zdravé, když ho vyberete pozorně. Studujte pozorně složení, správné kysané zelí by mělo obsahovat jen zelí, kmín a sůl. Žádné konzervanty nejsou třeba, účinné látky ničí i pasterizace. Pokud chcete plně využít účinků zelí, nepoužívejte ho ani do teplé kuchyně. Tepelná úprava ničí enzymy probatických kultur.

    Takhle se zelí vyrábí ve velkém
    Autor: Zbyněk Schnapka

  • 4.

    Naložte si ho sami!

    Budete potřebovat: Zelné hlávky, keramický soudek zelák,  sůl,  koření (kmín, hořčičné semínko, kopr, koriandr a další podle vašich zvyklostí), krouhadlo.

    Postup: Hlávky očistěte od potrhaných a plesnivých listů, operte je ve studené vodě a nakrouhejte nebo nakrájejte na hrubší nudličky. Dno nádoby vyložte celými zelnými, křenovými nebo vinnými listy podle zvyklostí. Nakrouhané zelí vsypte do nádoby, posolte, přidejte koření, řádně utlačte tak, aby nad vrstvou zelí bylo alespoň několik centimetrů šťávy. Když je nádoba naplněna poslední vrstvou krouhanky, celý obsah zatižte omytým těžkým kamenem nebo uzavřenou zavařovací lahví naplněnou vodou. Potom nádobu uzavřete víkem umístěte na teplé místo a nechte kvasit. Nezapomeňte, že zelí musí být stále potopeno pod šťávou, pokud nebude, doplňte převařenou, osolenou a zchladlou vodou. Po šesti dnech si můžete začít na zelí pochutnávat.

    Kyselá pochoutka je vitaminovou náloží
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Recept na korejské kimči

     Budete potřebovat: 2kg pekingského zelí, 40 g mořské soli, 370 g jarních cibulek, 50 g čerstvého zázvoru nastrouhaného najemno, 10 stroužků česneku, 30 g jemného korejského chilli koření, 1,5 lžičky krupicového cukru.

    Postup: Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30g soli. Nakrájené zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby ze skla nebo porcelánu. Pak zalijte osolenou vodou tak aby bylo ponořené a zatižte talířem. Nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. To poznáte tak, že se na tekutině začnou objevovat bublinky. Pak zelí sceďte a nálev uchovejte. V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, utřený česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl. Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Na 4 – 6 dnů postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20°C, aby zelí zkvasilo. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici.

    Korejské kimči
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy