Střední škola v 80. letech a dnes: Tohle všechno se změnilo!

  • Střední škola v 80. letech a dnes: Tohle všechno se změnilo!
    Jak se mění středoškoláci?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    17. září  2018 
     06:00

    Můj syn je v deváté třídě a před námi se ze dne na den vynořila noční můra. Kam půjde dál? Jakou střední školu vybereme? Zvládne vůbec přijímací zkoušky z matematiky, které jsou teď povinné? V roce 1981 jsem končila osmou třídu a mířila na střední. Hodně se toho od té doby změnilo a přemýšlím, jestli skutečně k lepšímu. Zde je několik tvrdých pravd o největších rozdílech!

    Pravdou je, že současné školství kritizují snad všichni. Rodiče, žáci a studenti i část kantorů. Učitelé nemají motivaci k učení, žáci a studenti zase nemají pokoru a je jim všechno fuk. Zakopaný pes se jen těžko hledá, v každém případě ale dnešní puberťáci, kteří míří na střední školu, žijí úplně jinak než žili jejich rodiče.

    Co všechno se na středních školách změnilo k lepšímu nebo k horšímu? Tady jsme pro vás sepsali pár největších rozdílů. Poznáváte sami sebe nebo svoje dospívající potomky?

     

  • Naše hlavy byly více „funkční“

    Autor: iStock

     

    Zní to sice trochu přehnaně, ale já to tak vnímám. Zejména když vidím syna, jak přichází ze školy a hlavu má přilepenou k chytrému telefonu, na uších sluchátka a absolutně nevnímá svět kolem. A není to „jen“ při návratu domů, dnešní puberťáci takhle tráví většinu svého času, na zastávce, v metru, při čekání, a dokonce i při přecházení ulice. Ignorují ostatní, protože drží telefon v ruce.

    Ironií je, že jen málokdy tyhle přístroje využijí k tomu, aby někomu zavolali. My z osmdesátek museli pěšky k telefonní budce, abychom si mohli domluvit kino nebo rande. Co bylo lepší?

     

  • Sociální média jsou jejich mantry

    Autor: iStock

     

    My doma neměli ani telefon a počítač jsem poprvé viděla v obří formě kdesi na praxi ve velké textilce. Český textový procesor T602 vznikl až v roce 1989, do té doby jsme neměli ani potuchu o tom, kdo je Steve Jobs nebo Bill Gates. Apple ani Microsoft jsme neznali a programování bylo něco, co patřilo do vesmírného programu NASA. Dnešní děti umí používat počítač tak, jako by se s nimi narodily.

    Chytrý telefon, Instagram, Facebook nebo Snapchat využívají každý den a sledují jejich prostřednictvím životy druhých. Mě rušilo maximálně popelářské auto po ránu, je ruší neustálé pípání upozorňující na nové zprávy. Akceptuji to, jen se snažím, aby telefon neblikal i v noci.

  • Učitelé mají na děti vyšší nároky

    Autor: iStock

     

    Nebo po dětech chtějí více blbostí. Nežila jsem sice v době temna, ale nepamatuji se, že bychom dostali seznam dlouhý jako nádraží s čísly sešitů, které je potřeba mít. Kromě toho mi připadá, že učební osnovy i domácí úkoly jsou mnohem náročnější. Jistě, střední škola by měla být náročnější než základní. Někdy mám ale dojem, že se žáci učí všechno a vlastně nic.

    Neměli by dostávat spíše lekce empatie a učili se to, co je nezbytné? Už v prváku je nutí, aby přemýšleli o tom, jakou vysokou školu by rádi studovali. Já jsem tedy v prvním ročníku střední školy neusínala s panickou hrůzou z toho, co jednou budu dělat a jestli jsou mé známky dost dobré. Díky bohu, aspoň že se na středních školách u nás nestřílí.

     

  • Dnešní náctiletí jsou pořád online

    Autor: iStock

    Děti dnes nemají čas, aby chodily s kamarády ven, jen tak se potulovaly před panelákem a kopaly do míče. Místo toho spolu hrají online hry na počítači nebo iPhonech. V osmdesátých letech, když zazvonil školní zvonek, byl to signál, abychom rychle hodili tašky domů, udělali úkol a vypadli ven. Chodili jsme po městě, seděli v parku na lavičce anebo šli do cukrárny. Dnes se zdá, že životy dětí ovládají organizované činnosti a přísnější plánování. Projít dnes střední školou? Musí mít tvrdou kůži, ale nakonec to zvládnou – jako my.

  • Dovolíme jim toho mnohem méně

    Autor: iStock

    Mění se doba, mění se společnost, možnosti, ale měníme se i my rodiče. Ve srovnání s těmi našimi jsme na potomky mnohem opatrnější - mnohdy pravděpodobně až přehnaně - a nejsou tak výjimkou rodiče, kteří vozí do školy i šestnáctileté a starší děti. Proč to vlastně děláme?

    Příčin je pravděpodobně více. Dílem jim chceme usnadnit život, ale dílem je to i proto, že se o ně bojíme, ale za pár let se divíme, jak strašně moc nesamostatní jsou. Takže na to taky pozor. 

      

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku